MICI, DULCI şi INCREDIBILE: protejează CREIERUL, îmbunătăţesc MEMORIA, previn ÎMBĂTRÂNIREA PREMATURĂ

MICI, DULCI şi INCREDIBILE: protejează CREIERUL, îmbunătăţesc MEMORIA, previn ÎMBĂTRÂNIREA PREMATURĂ
Subestimate pe piaţa fructelor, deşi conţin unele dintre cele mai crescute concentraţii de vitamine şi minerale, aceste delicioase fructe sunt pe cât de mici, pe atât de puternice.

Dudele sau agudele sunt frcutele unei specii de foioase care cresc în regiunile temperate sau subtropicale din Asia, Africa, Europa și America de Nord, majoritatea speciilor fiind originare din Asia. Din multele specii de dud, cele mai răspândite sunt dudul alb, originar din Japonia și China, și dudul negru, originar din Persia. În Europa, a fost introdus în secolul al XII-lea, iar în România crește în stare sălbatică în zonele de câmpie și pe dealuri joase.

Dudele sunt foarte bogate în vitamina A, B, C, E şi K, fier, calciu, potasiu, mangan, luteină, fibre, zeaxantină, carotenoizi şi folaţi. Sezonul dudelor negre, cu gustul mai accentuat, durează din luna iunie până în luna august, în vreme ce cele albe și roșii sunt disponibile încă de la sfârșitul primăverii.

Protejează creierul

Fitonutrienţii de tip proantocianidine din dude au proprietatea extrem d eimportantă de a proteja creierul împotriva toxinelor din mediul înconjurător. 

Previn cancerul

Datorită acidului elagic conţinut, dudele oferă o protecţie de neignorat împotriva cancerului. Acest acid are rolul de a oferi protecţie genetică şi de a creşte rata apoptozei, proces prin care organismul caută şi distruge celulele deteriorate sau nocive, cum sunt cele canceroase. 

Subţiază sângele

Dudele pot fi considerate fără probleme varianta naturală a aspirinei, fiind bogate în acid salicilic, cunoscut pentru capacitatea de a subţia sângele şi de a reduce durerile. 

Previn îmbătrânirea prematură

Dudele sunt una din cele mai bogate surse de proantocianidine, un tip de fitonutrienţi care reduc nivelul radicalilor liberi asociaţi cu îmbătrânirea prematură şi ridarea tenului. 

Ajută la pierderea în greutate

Dudele pot fi introduse cu succes în curele de slăbire, întrucât conţin catechină, o substanţă care susţine arderea grăsimii abdominale. 

Îmbunătăţesc memoria

Potrivit unor studii pe animale, ceaiul de dude îmbunătăţeşte capacitatea de învăţare şi memorare. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că dudele conţin anumiţi compuşi care pot combate declinul cognitiv şi inversa perderile de memorie asociate cu înaintarea în vârstă.

Induc starea de bine

Dudele cresc producţia de dopamină, un neurotransmiţător natural are creşte starea de bine a organismului. 

 

Comenteaza