MICUŢUL DAR al NATURII: refac FICATUL, tratează BOLILE de PIELE, pe cele CIRCULATORII şi HEMOROIZII

MICUŢUL DAR al NATURII: refac FICATUL, tratează BOLILE de PIELE, pe cele CIRCULATORII şi HEMOROIZII
Găsiţi în locurile răcoroase din păduri, sunt dulci, deosebit de aromaţi şi plini de antioxidanţi. Nu sunt buni doar de mâncat: au şi proprietăţi curative.

Fragii, numiţi şi agrange, buruieni de fragi, căpșuni de pădure, fragi de pădure, frăguțe sălbatice, frunze, vărăguțe sau fragi-de-câmp, sunt consumaţi încă din Epoca de Piatră, fiind cultivaţi pentru prima dată în Persia Antică. În Europa au ajuns aduşi de negustorii care foloseau Drumul Mătăsii şi au fost cultivaţi până prin secolul al XVIII-lea, când au fost înlocuiţi de mai cunoscuţii căpşuni.

Fructe de pădure, nu conţin grăsimi, sodiu şi colesterol. Zece fragi de mărime medie au numai 60 de calorii, dar furnizează organismului doza zilnică de vitamina C, sunt bogaţi în minerale (fosfor şi fier), tanin, flavone, fragarină (fenol specific) şi ulei volatil.

Previn cancerul

Studiile privind proprietăţile fragilor arată că au proprietatea de a preveni anumite tipuri de cancer, fapt ce se datorează tocmai conţinutului ridicat de vitamina C.

Tratează o mulţime de boli

O cură cu fragi proaspeţi este extrem de benefică persoanelor cu colesterol ridicat, anemie, gută, reumatism, astenie, constipaţie, febră, boli renale şi circulatorii, hipertensiune arterială şi ateroscleroză. Cura durează între şapte şi zece zile, timp în care trebuie consumate 300-400 de grame de fructe pe parcursul întregii zile. Micul dejun va fi constituit din 150 de grame de fragi, iar între mesele principale şi consumul acestor fructe trebuie să existe un interval de două-trei ore. Cura se poate repeta după zece zile de pauză.

Refac ficatul

Sucul de fragi este recomandat la tratarea unor disfuncţii ale ficatului, cum ar fi ciroza hepatică sau hepatitele cronice, întrucât stimulează activitatea acestui organ şi regenerarea celulelor sale. Este bine ca sucul să fie consumat pe stomacul gol, trei ceşti pe zi.

Alungă bolile de piele

Înafara cazului în care sunteţi alergici, ceaiul de fragi are un excelent efect în tratamentul bolilor de piele, precum acneea, dermatozele, psoriazisul, favorizând procesul de vindecare. Tratamentul are şi un efect secundar pozitiv, care constă în eliminarea toxinelor din organism prin urină, transpiraţie şi scaun.

Tratează hemoroizii

Din frunzele şi fructele de fragi se poate face un ceai recomandat în tratamentul hemoroizilor şi litiazelor. Acesta se obţine dintr-o linguriţă cu fructe şi frunze uscate la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat 20 de minute. Se beau trei căni cu ceai pe zi.

Combat astenia

Cura de fragi este recomandată în timpul verii pentru că măreşte rezistenţa la temperaturile ridicate. Are un efect de răcorire şi stimulează sistemul nervos, acţionând împotriva oboselii şi asteniei care apar pe durata caniculei.

Comenteaza