Ministerul Sănătății vine cu clarificări: Este folosită Ivermectina împotriva COVID-19?

Ministerul Sănătății vine cu clarificări: Este folosită Ivermectina împotriva COVID-19?

Ivermectina este un medicament antiparazitar utilizat atât în medicina veterinară cât şi în medicina umană.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au postat, luni, pe pagina de Facebook, un mesaj în care precizează că nu există niciun studiu randomizat cu privire la ivermectină şi COVID-19 publicat într-o revistă de specialitate care să fi urmărit ca obiectiv principal un criteriu clinic, precum simptome, spitalizare, intubare, moarte şi care să fi observat vreun beneficiu în privinţa acestuia.

„Studii preclinice (pe animale) şi clinice observaţionale oferă indicii că ivermectina ar putea fi utilă în tratamentul pacienţilor cu COVID-19, însă aceste date trebuie confirmate prin alte studii. Administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătăţii. Un medicament odată administrat poate genera efecte benefice, poate să nu aibă niciun efect sau să genereze efecte negative. Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevărat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat. Mai multe studii randomizate cu design riguros sunt în curs”, transmite Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății precizează că într-un studiu randomizat controlat placebo, jumătate din pacienţii urmăriţi primesc tratamentul investigat şi cealaltă jumătate (împărţirea fiind aleatorie) primeşte un placebo.

„Nici cercetătorii, nici pacienţii nu ştiu ce au primit de fapt până la sfârşitul perioadei de studiu (ceea ce calificăm ca fiind „dublu orb”)”, se arată în postarea MS.

Totodată, reprezentanții MS atrag atenţia că medicamentele trebuie luate doar la recomandarea medicului.

Comenteaza