Ministrul Sănătăţii: În campania pro-vaccinare vor fi implicate şi autorităţile locale

Ministrul Sănătăţii: În campania pro-vaccinare vor fi implicate şi autorităţile locale
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că marţi va avea, împreună cu ministrul de Interne, Carmen Dan, o videoconferinţă cu prefecţii, conducerile DSP şi reprezentanţi ai medicilor de familie din toate judeţele pentru susţinerea campanie de vaccinare anti-rujeolă.

„Mâine (marţi - n.r.), la ora 13,00, Ministerul Sănătăţii, împreună cu Ministerul de Interne, vom avea o videoconferinţă cu prefecţii, preşedinţii de Consilii judeţene, directorii Direcţiilor de Sănătate Publică şi reprezentanţi ai medicilor de familie din toate judeţele. Autorităţile locale, primăriile vor fi invitate să se implice în campania de vaccinare împotriva rujeolei", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Florin Bodog a explicat că administraţiile locale trebuie să identifice o anumită locaţie, acolo unde nu există unităţi sanitare şi unde copiii nevaccinaţi vor fi imunizaţi. De asemenea, în locaţiile unde nu există cadre medicale suficiente, vor fi voluntari, care vor sprijini procesul de vaccinare.

„Adminitraţiile locale trebuie să depisteze care sunt copiii nevaccinaţi din comunităţile respective, astfel vor urmări ca toţi copiii cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani să fie imunizaţi, inclusiv cei care au depăşit vârsta de vaccinare, acestea fiind grupele de vârstă care sunt cele mai afectate de epidemie. Vom evalua la fiecare două săptămâni dacă se pun în aplicare directivele venite de la ministere, iar acolo unde nu se respectă, vom lua măsuri", a adăugat Florian Bodog.

Potrivit detelor centralizate de către Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional, sunt aproximativ 180.000 de copii nevaccinaţi, dintre care, doar pentru 10% dintre ei se refuză vaccinarea, restul nici măcar nu ajung la medicul de familie.

De la demararea epidemiei de rujeolă, la nouă luni, fiecare copil este vaccinat cu un supliment de ROR, iar mai apoi, la 12 luni de prima doză normală, ei sunt vaccinaţi din nou. La cinci ani este administrată ultima doză. În acest moment, Ministerul Sănătăţii are peste 500.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, cantitate care ar trebui să fie suficientă până la sfârşitul anului.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), 370 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate până la sfârşitul săptămânii trecute, în total fiind peste 8.000 de cazuri confirmate cu rujeolă în România.

Până în acest moment, au fost confirmate 31 de decese, respectiv 8 în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şase în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare,Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.

 

Comenteaza