Ministrul Sănătăţii: Mortalitatea generată de COVID e de 8 - 10 ori mai mică decât în octombrie

Ministrul Sănătăţii: Mortalitatea generată de COVID e de 8 - 10 ori mai mică decât în octombrie

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat miercuri că mortalitatea generată de COVID este în prezent de 8 - 10 ori mai mică decât în luna octombrie 2021, când se înregistra acelaşi număr de cazuri.

"Din punct de vedere al mortalităţii, în acest moment, faţă de situaţia similară din luna octombrie, când se înregistra acelaşi număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 - 10 ori mai mică decât în luna octombrie", a spus ministrul Alexandru Rafila, în ședința de Guvern.

Rafila şi-a exprimat convingerea că facilitarea testării privind infectarea cu SARS-CoV-2 va permite un mai bun control al pandemiei.

"Un caz diagnosticat şi izolat automat nu va mai transmite boala şi cred că ăsta este un mare câştig, pe de o parte. Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze, aşa cum trebuie, de asistenţă de sănătate din timp şi nu ajunge în stadii tardive ale bolii, greu controlabile, care au dus, aţi văzut, la o mortalitate foarte mare", a explicat ministrul.

Rafila a spus astăzi că, la finalul săptămânii viitoare, în România se vor face peste 100.000 de teste pentru identificarea infectării cu SARS-CoV-2.

"Nu așteptăm pasivi că oamenii să se imbolnăvească și să se interneze, ci am adoptat această strategie de facilitare a testării aproape de domiciliu a populației, organizarea centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților și trimiterea pentru asistență medicală spitalicească doar a celor care au nevoie. (...) Vom ajunge, cred, până la sfârşitul săptămânii viitoare, bine peste 100.000 de teste efectuate. Şi, implicit, va creşte şi numărul de persoane detectate", a precizat ministrul.

Comenteaza