Foto Ministrul Sănătăţii, o nouă promisiune: Spitalul Regional din Cluj va fi funcţional din 2023

Ministrul Sănătăţii, o nouă promisiune: Spitalul Regional din Cluj va fi funcţional din 2023
Ministrul Sănătăţii este la Cluj! Prezintă designul Spitalului Regional de Urgență
Ministrul Sănătăţii, o nouă promisiune: Spitalul Regional din Cluj va fi funcţional din 2023
Ministrul Sănătăţii, o nouă promisiune: Spitalul Regional din Cluj va fi funcţional din 2023
Ministrul Sănătăţii, o nouă promisiune: Spitalul Regional din Cluj va fi funcţional din 2023
...

Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj ar urma să fie operaţional la finalul anului 2023, investiţia totală ridicându-se la o jumătate de miliard de euro, bani alocaţi din fonduri europene, guvernamentale, judeţene şi locale.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a participat joi, 26 iulie 2018, la Prefectura Cluj, la prezentarea modelului arhitectural al viitorului Spital Regional care se va construi în localitatea Floreşti. La şedinţa de lucru au mai fost prezenţi ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, reprezentanţi ai Băncii Europene, precum și reprezentanții autorităților publice din Regiunea Nord-Vest.

Studiul de fezabilitate va fi depus de către consultanţi la finele lunii august 2018, aplicaţia de finanţare, la Comisia Europeană, în octombrie – noiembrie 2018, iar în 2019 va fi lansată licitaţia de proiectare, contrucţie şi supervizare.

“Spitalul Regional are un concept nou, un concept foarte modern, chiar şi pentru ţările UE, un concept care presupune împărţirea pe centre, pe anatomii, astfel încât nu va mai exista problema că 'nu avem paturi libere', ci paturile vor fi flexibile, în funcţie de pacienţii care se vor adresa spitalului şi nevoii deservicii medicale de înaltă performanţă", a explicat ministrul Sănătăţii.

Aproape 900 de paturi

Conform planurilor, spitalul are o suprafaţă totală de 120.621 mp, din care cea mai mare parte (aprox. 49.000 mp) pentru servicii medicale şi chirurgicale. Alţi 19.000 mp vor fi destinaţi serviciilor de tratament.

Unitatea medicală ce urmează să fie construită în cea mai mare comună din ţară va dispune de un număr de 849 de paturi de spitalizare continuă şi alte 64 de spitalizare de zi. De asemenea, va fi echipată cu aparatură de înaltă tehnologie care va permite efectuarea de proceduri minim invazive, chiar în cazuri dificile, complexe. Organizarea fluxului de pacienţi în spital va permite creşterea calităţii îngrijirilor, a satisfacţiei pacientului, raţionalizarea resurselor, dar şi dezvoltarea şi optimizarea serviciilor de spitalizare de zi şi a celor ambulatorii.

Noul Spital Regional de Urgenţă Cluj va prelua rolul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi servicii medicale din alte unităţi sanitare.

Investiţie de 500 milioane euro

Costurile totale ale spitalului din Cluj se ridică la suma de 500 de milioane de euro cu TVA, banii fiind alocaţi din fonduri europene, bugetul de stat, iar pentru utilităţi, de la autorităţi locale şi judeţene. Conform ministrului Sănătăţii, în costurile realizării spitalului au fost incluse şi banii necesari reabilitării şi reorganizării clădirilor în care funcţionează, în prezent, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Bani de la UE

Amintim că Uniunea Europeană acordă fonduri în valoare de 150 de milioane de euro pentru construirea celor trei spitale regionale din România - de la Cluj, Iaşi şi Craiova. Pentru ca această finanţare să rămână valabilă este obligatoriu ca recepţia obiectivelor să fie finalizată până în anul 2023.

Din anul 2017, Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei pentru studiile de fezabilitate, depunerea Aplicaţiilor de finanţare şi lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor aferente celor trei spitale regionale.

Din luna iunie 2018 a fost aprobată în Ministerul Sănătăţii o structură specifică pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor spitalelor regionale (UIMP).

Trei drumuri de acces spre spitalul din Cluj

ZIUA de CLUJ scria, în mai 2018, că trei drumuri ar urma să lege Clujul de noul SRU: unul din DN1, unul dinspre Metro, pe un drum median nou, și unul din centura de sud a Floreștiului. Propunerile au fost prezentate de arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Propunerile nu sunt definitive și au fost supuse dezbaterii specialiștilor. Mai multe AICI.

Proiectul spitalului din Cluj, vechi din 2004

Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest. CJ a identificat atunci un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, situată în estul municipiului Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea guvernului. După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ, noul preşedinte al instituţiei Alin Tişe (PDL) a schimbat şi amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti, situată în vestul municipiului Cluj-Napoca, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii SRU

Paşii următori pentru proiectul Spitalului Regional Cluj:

Studiu de fezabilitate final: august 2018

Primirea documentaţiei specifice şi depunerea Aplicaţiei de finanţare la Comisia Europeană: noiembrie 2018

Lansarea licitaţiei de proiectare: 2019

Lansarea licitaţiei de construcţie şi supervizare: 2020

Finalizare construcţie, echipare, operaţionalizare: decembrie 2023.

 

 

Comenteaza