Ministrul Sănătăţii semnează Ordinul prin care este stabilit protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de Covid 19

Ministrul Sănătăţii semnează Ordinul prin care este stabilit protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de Covid 19
| Foto: getty images

Ministrul Sănătăţii anunţă că astăzi semnează Ordinul de Ministru prin care este stabilit protocolul de recoltare de plasmă autoimună de la pacienţii vindecaţi de Covid 19

Vin veşti bune de la Ministerul Sănătăţii pentru cei aflaţi acum în stare gravă din cauza Covid 19. Ordinul prin care se stabilieşte protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de Covid va fi semnat astăzi, aşa că suntem mai aproape de momentul în care plasma autoimună va fi folosită de medici pentru a-i trata pe cei infectaţi. 

“Pentru plasmafereză trebuie două protocoale, trebuie protocol de recoltare, pentru care deja este stabilit la INHT şi dăm Ordin de Ministru, iar pentru tratament încă este la nivel de studiu şi o să  trebuiască să obţinem un aviz de la Comisia  de ATI, Comisia de patologie şi Comisia de Boli Infecţioase, că se va face sub formă de studiu, nefiind în ţara noastră până acum acest tip de tratament”, a declarat pentru Mediafax Dr. Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii. 

 
 „Astăzi vom da Ordinul cu protocolul de recoltare, nu ştiu şi dacă de administrare că aici sunt discuţii între anestezişti şi infecţionişti, să vedem cât de repede vom avea şi un protocol de administrare.

Aici sunt discuţii în funcţie de ce fac şi alte state, unii fac prin studii clinice, alţii au dat la liber un  protocol să-l poată folosi toată lumea, pe administrare încă nu s-a  decis, pe recoltare totul este decis, astăzi se va da ordinul”, explică Nicolaie Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Două echipamente de recoltare a plasmei au fost deja instalate la  Bucureşti şi la Iaşi şi în curând  încă unul va fi instalat la Timişoara. Toate cele 3 echipamente au fost donate de o firmă privată printr-un acord cu Ministerul Sănătăţii.

În total firma privată va pune la dispoziţia spitalelor de stat şi centrelor de transfuzii 18 echipamente de plasmafereză.

În România sunt peste 1300 de pacienţi vindecaţi de Covid 19. Donatorii vor fi voluntari şi vor dona plasmă  doar după ce li se va face un test care să arate prezenţa anticorpilor în sânge. 

 

Etichete
Comenteaza