Ministrul Sănătăţii: Telemedicina, alternativa reală în rezolvarea unor probleme, mai ales în zone puţin populate

Ministrul Sănătăţii: Telemedicina, alternativa reală în rezolvarea unor probleme, mai ales în zone puţin populate
Telemedicina reprezintă o alternativă reală în rezolvarea unor probleme de zi cu zi, iar aceasta trebuie coroborată cu transferul de competenţe de la medic la asistent, aşa cum se întâmplă în ţările nordice sau central-europene, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

"Prin acest sistem, pacientul câştigă o explorare de mai bună calitate şi a doua opinie. Ce câştigă medicul? Aici este vorba de latura formativă, dincolo de faptul că beneficiază de aparatură, este vorba de interpretarea datelor medicale. Medicul este susţinut în interpretarea datelor de specialişti. Acest lucru este simplu în spital, unde frecvent doctorii se consultă între ei. Cei din spital sunt avantajaţi. Când vine vorba de medicii de familie, cei din zone puţin populate, unde probabilitatea ca ei să fie în contact cu alţi medici este relativ mică, au acest suport care îi ajută să câştige încredere. Este şi ca un sistem de educaţie medicală, de formare continuă", a spus ministrul Sănătăţii, la conferinţa de închidere a proiectului "Creşterea calităţii actului medical în zonele rurale prin implementarea unui sistem informatic de telemedicină".

Ministrul Achimaş-Cadariu a precizat că doreşte ca acest proiect să se generalizeze, după ce au fost instruiţi 198 de medici de familie din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.

"Doresc să se generalizeze, pentru că este alternativa reală în soluţionarea unor probeleme pe care le ridicăm de zi cu zi. Este transfer de competenţe spre eşaloanele inferioare, şi nu o spun pentru lipsa de medici, ci pentru că în politicile de sănătate, în Europa Centrală, în ţările nordice, numeroase competenţe au fost transferate către asistentele medicale. Noi pregătim asistente în sistemul universitar, întregul sistem va câştiga în calitate şi pacienţii noştri vor fi mai bine îngrijiţi", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Comenteaza