Moldovan: "Am crezut că ajungem cu bolnavii pe culoare" / Cum stă România la capitolul ventilatoare

Moldovan: "Am crezut că ajungem cu bolnavii pe culoare" / Cum stă România la capitolul ventilatoare

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, spune cum stă România la capitolul ventilatoare acum, la două luni de la izbucnirea epidemiei. 

În acest moment, veştile sunt bune: suntem pe plus! 

”Necesarul de ventilatoare a fost mai mic decât ne-am speriat la început, mergând pe modelul Italia, Spania, am crezut că ajungem cu bolnavii pe culoare şi nu avem cu ce să-i ventilăm, şi asta a inflamat lucrurile, ventilatoare, nebunie până la urmă s-a văzut că ne descurcăm cu ce avem. Nu am fost niciun moment în poziţia de a avea pacientul pe culoar să nu-l putem ventila.”,  a spus Dr. Horaţiu Moldovan.

Astfel, în acest moment, România dispune în spitalele din ţară de 619 paturi de ATI dotate cu ventilatoare, însă dintre ele sunt folosite constant în medie doar 60.

”În ciuda tuturor criticilor asta e organizarea asta pe care am făcut-o eu cu spitale de fază 1, de fază 2, de suport, tot algoritmul ăsta care e pe platformă electronică şi care funcţionează de două luni a dus la o raţionalizare a locurilor” a mai completat Moldovan, potrivit Mediafax.

La spitale vor ajunge în  curând şi primele ventilatoare de transport destinate pacienţilor critici care necesită mutarea de la un spital la altul. 90 de astfel de echipamente au fost aduse din China şi se află în depozitul UNIFARM.

Comenteaza