Mutația COVID la care nici cei vaccinați, nici cei trecuţi prin boală nu au protecţie

Mutația COVID la care nici cei vaccinați, nici cei trecuţi prin boală nu au protecţie

Valeriu Gheorghiță spune că există un scenariu „catastrofal”, dar posibil, în care nici cei vaccinați, nici cei care au făcut COVID nu ar mai fi protejați de o nouă îmbolnăvire: apariția unei tulpini a coronavirusului care să eludeze răspunsul imunitar.

Acest scenariu sumbru devine probabil cu cât virusul continuă să se răspândească accelerat în Europa, iar unele țări, printre care România, au rate foarte mici de vaccinare, fiind potențiale „bazine” de generare a noilor variante. „Nimeni nu este siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”, a arătat, duminică seara, la Digi24, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID din România.

Medicul militar a avertizat că există un mare risc și un pericol, care ar fi o adevărată catastrofă, dacă virusul SARS-CoV-2 continuă să se răspândească intens în Europa: apariția unei mutații care să reușească să ocolească răspunsul imun al organismului, indiferent că acesta ar veni din vaccinare sau din trecerea prin boală. În acest caz, a arătat Valeriu Gheorghiță, „ar însemna să luăm totul de la capăt”.

„Dacă ne uităm că la nivelul regiunii europene sunt cele mai multe cazuri noi diagnosticate, suntem practic epicentrul pandemiei, iar OMS estimează că până la sfârşitul lui februarie, în situaţia actuală, în evoluţia actuală, am putea să avem alte 500.000 de decese, deci practic o prognoză extrem de pesimistă pentru regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cred că toate aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit, pentru că vorbim de vieţi omeneşti, vieți omenești pe care le putem preveni”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a spus că atunci când este necesară protejarea comunității, trebuie luate anumite măsuri, chiar dacă la nivel individual poate să existe sentimentul că anumite libertăți sunt încălcate. „Cu siguranță această decizie este de natură politică”, a spus Valeriu Gheorghiță, referindu-se la legea pentru certificatul verde, blocată în prezent în Parlament.

România, Bulgaria și celelalte țări cu rate mici de vaccinare în Europa pot la un moment dat să reprezinte „potențialul bazin de generare a noilor cazuri, dar și a noilor variante virale”, a explicat Valeriu Gheorghiță. „Pericolul în momentul de față nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocolește răspunsul imun, care eludează parțial sau în totalitate răspunsul imun. Or, acest lucru ar fi catastrofal”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Practic, ar însemna ca vaccinurile actuale și protecția dobândită până la acest moment la nivel populațional ca urmare a trecerii prin boală și ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri”, a explicat el. „Acesta este marele risc, de a asista la o varitantă virală care să fie adaptată, care să aibă mutații care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Comenteaza