Ne așteaptă o explozie de viroze și răceli după pandemie. Medicii trag un semnal de alarmă: „Suntem în continuare în zona roșie”

Ne așteaptă o explozie de viroze și răceli după pandemie. Medicii trag un semnal de alarmă: „Suntem în continuare în zona roșie”

În ultima perioadă au apărut o mulțime de cazuri de viroze respiratorii și infecții asemănătoare cu virusul COVID.

Situația este destul de complicată, pentru că în spitalele de boli infecțioase de tratează, în continuare, pacienți COVID, care au forme medii și severe de boală.

Specialiștii de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile au anunțat că numărul infecțiilor respiratorii acute a fost, în prima săptămână din această lună, de 47.593 de cazuri, cu 6,4 la sută mai multe față de aceeași săptămână a anului trecut, atunci când masca era obligatorie în România din cauza pandemiei.

De asemenea, la nivel național au fost raportate 204 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 11 înregistrate anul trecut, în aceeași săptămână. În ceea ce privește cazurile de gripă, lucrurile stau mult mai bine față de anii trecuți și în tot sezonul au fost raportate doar 204 cazuri, confirmate prin teste specifice de laborator.

Marea problemă, însă, în această perioadă este reprezentată de virozele care sunt în continuă creștere. Unul dintre motive este reprezentat de faptul că restricțiile anti-COVID au fost eliminate în țara noastră și tot mai mulți oameni au renunțat și la masca pe care oficialii doar o recomandă acum.

„Este clar că numărul virozelor este în creștere, sunt tot mai multe. La gripă nu stăm chiar așa de rău, am avut noroc că ne apropie de finalul sezonului și oricum oamenii au început să se mai ferească, mai poartă mască de când a început pandemia. Nu vor fi cazuri ca în anii trecuți, însă ne așteptăm să fie mai multe în această perioadă față de ce a fost până acum”, a explicat medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș din Capitală.

„Noi în continuare, aici la Balș, suntem în zonă roșie, nu mai este ca până acum, dar în continuare avem cazuri. S-a renunțat la restricții și la mască, pentru că s-a luat în calcul numărul celor care fac forme severe și este clar că sunt mult mai puțini față de celelalte valuri. Vom mai avea cazuri, asta este clar, însă nu vor mai ajunge la fel de mulți pacienți în Terapie Intensivă sau în spitale. Va fi practic o boală tratată ca o răceală”, a mai spus Adrian Marinescu, potrivit impact.ro.

Comenteaza