Ne facem bine? România, cu cea mai mare scădere în UE când vine vorba de a da șpagă prin spitale

Ne facem bine? România, cu cea mai mare scădere în UE când vine vorba de a da șpagă prin spitale

Un raport publicat recent arată că anul trecut România a înregistrat cea mai mare scădere a procentului de pacienți care s-au simțit nevoiți să ofere bani în plus personalului medical.

Raportul, denumit “Doctor bribes: Romania finds rare success among persisting healthcare corruption across Europe” (Șpăgi pentru medici: România înregistrează un succes rar pe fondul unei corupții persistente în sistemul de Sănătate din Europa), publicat în 23 februarie în publicația medicală BMJ, arată că România s-a numărat în mod tradițional printre țările cele mai afectate de corupția din spitale. 

Astfel, sondajele realizate la solicitarea Comisiei Europene timp de 5 ani (până în 2022) au arătat că România înregistra cel mai mare procent de respondenți (19%) din UE care s-au declarat nevoiți să ofere bani sau cadouri personalului medical pentru a avea acces la serviciile medicale la care aveau dreptul prin asigurarea de sănătate, scrie 360medical.ro.

Procentul a fost mult mai mare de cât media înregistrată la nivelul UE, de doar 3%. După România, următoarea clasată în UE în clasamentul corupției din spitale a fost Grecia, unde 14% dintre respondenți au admis că au oferit bani sau cadouri personalului medical, pe locurile următoare situându-se Austria și Bulgaria (ambele cu 6%).

La polul opus, în Suedia și Olanda, niciun pacient nu a fost nevoit să ofere bani personalului medical pentru a avea acces la servicii medicale.

Mai puține plicuri în spitale

Ultimul sondaj Eurobarametru arată că în 2023 procentul pacienților nevoiți să plătească în plus pentru servicii medicale a scăzut în 14 din cele 27 de state membre ale UE comparativ cu 2022.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în România, unde procentul respondenților care au spus că au oferit plăți în plus personalului medical a scăzut de la 19% în 2022 până la 9% în 2023.

Printre factorii care au favorizat această scădere s-au numărat îmbunătățirea condițiilor de lucru ale medicilor, creșterea salariilor personalului medical, dar și contracararea percepției potrivit căreia corupția este obișnuită și acceptabilă.

Comenteaza