New York și California, în stare de urgență din cauza variolei maimuţei

New York și California, în stare de urgență din cauza variolei maimuţei

Conform oficialilor, statul New York are mai mult de 25% din cazurile de variola maimuţei înregistrate în SUA, iar în California au fost confirmate aproape 800 de cazuri de infectare.

În urmă cu două zile, guvernatorul Kathy Hochul a declarat stare de urgenţă în New York pentru a asigura vaccinuri suplimentare şi a încetini răspândirea virusului, menţionând că statul are mai mult de 25% din cazurile de variola maimuţei înregistrate în SUA, relatează dpa.

"Trebuie să folosim fiecare instrument din arsenalul nostru în timp ce răspundem", a afirmat Kathy Hochul vineri seara, deoarece numărul de cazuri la nivel de stat a ajuns la 1.345.

"Este deosebit de important să recunoaştem modurile în care acest focar are în prezent un impact disproporţionat asupra anumitor grupuri de risc", a subliniat ea, potrivit Agerpres.

Potrivit guvernatorului, ordinul executiv va permite statului să amplifice răspunsul la cazurile de variola maimuţei, permiţând în acelaşi timp vaccinarea imediată a mai multor new-yorkezi împotriva infecţiei.

Anunţul a survenit după ce un grup de parlamentari din Manhattan i-a cerut guvernatorului să declare stare de urgenţă în timp ce numărul de cazuri de variola maimuţei continuă să crească.

Potrivit oficialilor locali din domeniul sănătăţii, 1.289 de persoane din oraşul New York au fost deja testate pozitiv pentru variola maimuţei şi cazurile sunt în creştere.

La rândul său, guvernatorul statului american California, Gavin Newsom, a declarat luni stare de urgenţă în California ca urmare a răspândirii variolei maimuţei, pentru a "consolida eforturile de vaccinare ale statului", informează marţi DPA/TCA.

"California acţionează de urgenţă la toate nivelurile de guvernare pentru a încetini răspândirea variolei maimuţei, prin mobilizarea testelor noastre robuste, monitorizarea contacţilor şi prin parteneriatele comunitare consolidate în timpul pandemiei pentru a ne asigura că persoanele cele mai expuse riscului sunt în vizorul nostru pentru vaccinuri, tratament şi asistenţă", a precizat Newsom, citat într-un comunicat.

Aproape 800 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate în California, conform celor mai recente date publicate joi de Departamentul de Sănătate Publică din acest stat.

Autorităţile au raportat că 98,3% dintre aceste cazuri au fost confirmate la bărbaţi, dintre care majoritatea se identifică ca făcând parte din comunitatea LGBTQ (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transgen, queer). Virusul se răspândeşte în mare măsură printre bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi precum şi printre persoane transgen şi nonbinare.

Proclamaţia facilitează coordonarea răspunsului statului la focar şi permite lucrătorilor din cadrul serviciilor medicale de urgenţă să administreze vaccinuri.

Conform biroului lui Newsom, California a distribuit peste 25.000 de doze de vaccin dintr-un total de 61.000 de doze primite până în prezent. Accesul la vaccinul Jynneos, în special, rămâne limitat pe teritoriul ţării.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat această epidemie drept o urgenţă sanitară globală, pe 23 iulie. Organizația a anunţat la sfârşitul lunii iulie că 78 de ţări au raportat în total peste 18.000 de cazuri de variola maimuţei, majoritatea fiind depistate în Europa.

Comenteaza