Niciun pat liber la ATI pentru COVID. Trei pacienţi în stare critică, trimiși în Polonia

Niciun pat liber la ATI pentru COVID. Trei pacienţi în stare critică, trimiși în Polonia

Trei pacienţi cu COVID-19 sunt transferaţi cu aeronave MApN, joi, în Polonia, întrucât au nevoie de îngrijire la Terapie intensivă, iar în România nu mai există paturi libere la ATI.

Este vorba despre pacienţi care au fost internaţi în unităţi de primiri urgenţe din Bucureşti, aflaţi în stare stabilă, transportabili, intubaţi şi care necesită asistenţă medicală de specialitate într-o secţie de anestezie-terapie intensivă. Aceștia sunt transportați cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, pe ruta București – Łódź (Polonia).

"Mulţumim colegilor noştri din Polonia pentru sprijin şi promptitudine. În aceste zile foarte grele, continuăm eforturile pentru a găsi soluţii în vederea aprovizionării spitalelor cu medicamentele necesare şi pentru acordarea asistenţei medicale pacienţilor care au nevoie, inclusiv prin transfer în afara graniţelor", a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, citat în comunicat.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, la nivel naţional, joi, nu există niciun pat liber la terapie intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, fiind doar unele paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2.

1.815 paturi ATI sunt ocupate în toată ţara. La acest moment, nu sunt paturi ATI libere, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, a informat GCS.

Potrivit sursei citate, se lucrează în continuare pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI, care vor fi disponibile în zilele următoare.

"Menţionăm faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare", a indicat GCS. 

Comenteaza