Nivelul provocărilor pe care sistemul nervos trebuie să le suporte, în continuă creştere. Ce spune neurologul clujean Dafin Mureşanu

Nivelul provocărilor pe care sistemul nervos trebuie să le suporte, în continuă creştere. Ce spune neurologul clujean Dafin Mureşanu
Prof. Dr. Dafin Mureşanu | Foto: doctorulzilei.ro

Neurologul clujean Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al institutului de cercetare ştiinţifică RoNeuro, a declarat, miercuri, că bolile rare îi provoacă pe specialişti să se întoarcă spre rădăcinile cunoaşterii şi că ele fac să fie înţelese mai bine mecanismele bolilor neurologice.

 

"Bolile neurologice rare sunt un capitol cu totul special, fiindcă ele ne oferă şansa de a înţelege mai bine mecanismele care stau la baza tuturor acestora. Bolile neurologice rare, în general toate bolile rare, ne provoacă să ne întoarcem spre rădăcinile cunoaşterii, adică nu mai putem să tratăm lucrurile în medie, ci să mergem exact la sursa problemei, cum ar trebui să fie în toate categoriile de patologii.

Bolile neurologice rare nu sunt aşa de rare, însă ne provoacă să definim exact unde este defectul, unde este perturbarea. Şi este simplu, pentru că, odată găsită molecula, canalul, receptorul sau acea fină structură care este perturbată, producând o remediere a acelui deficit, practic, reuşim să corectăm ceva care până nu demult era considerat aproape imposibil", a spus Dafin Mureşanu, citat de Agerpres.

Peste 200 de specialişti din România, Germania, Marea Britanie, Italia, Elveţia, Olanda, Belgia, Finlanda şi Ungaria participă, în perioada 5-7 septembrie, la a doua ediţie a Cursului Internaţional de Boli Neurologice Rare, organizată la Cluj.

"Nivelul provocărilor pe care sistemul nervos trebuie să le suporte este într-o continuă creştere. O demonstrează datele oficiale care arată că, pe lângă complexitatea afecţiunilor neurologice cunoscute publicului larg, de tip - Accident Vascular Cerebral, Parkinson sau Alzheimer, la nivel mondial, medicina şi cercetarea ştiinţifică medicală se confruntă astăzi cu aproximativ 8.000 de boli considerate a fi ciudate sau rare, dintre care un procent ridicat îl reprezintă bolile neurologice rare.

Pentru multe dintre acestea nu există încă o diagnosticare sau un tratament precise, ceea ce constituie pentru cercetătorii lumii ştiinţifice medicale argumente şi provocări permanente care, periodic, îi reunesc în ample dezbateri tematice, în căutarea de soluţii inovative", se arată într-o informare a organizatorilor evenimentului.

Cea de-a doua ediţie a Cursului Internaţional de Boli Neurologice Rare se desfăşoară sub egida Academiei Europene de Neurologie (EAN), Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj Napoca, în parteneriat cu Institutul de cercetare ştiinţifică RoNeuro, Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), Societatea de Neurologie din România şi Academia de Ştiinţe Medicale.

"Acest eveniment implică, totodată, şi reuniunea comitetului internaţional de lucru în ceea ce priveşte stabilirea priorităţilor la nivel european din perspectiva dezvoltării cercetării ştiinţifice aprofundate, dar şi din cea a abordării clinice a bolilor neurologice rare, Academia Europeană de Neurologie apreciind, şi cu această ocazie, rolul primordial al neurologilor în îngrijirea acestor tulburări, necesitatea de a îmbunătăţi nivelul organizării unităţilor neurologice din Europa şi formarea de neurologi în îngrijirea acestor tulburări neurologice rare", a mai spus Dafin Mureşanu.

Comenteaza