Noi reguli privind eliberarea antibioticelor/ Farmaciile, obligate să raporteze zilnic datele de identificare ale pacienților

Noi reguli privind eliberarea antibioticelor/ Farmaciile, obligate să raporteze zilnic datele de identificare ale pacienților

Ministerul Sănătății a impus farmaciilor o raportare specială, în cazul antibioticelor, inclusiv datele de identificare ale pacienților cărora li se eliberează și ale medicilor prescriptori, pe un nou tip de prescripție.

Legislația prevede obligația farmaciilor de a raporta zilnic stocurile de medicamente existente, dar și informații despre medicamentele eliberate. În cazul antibioticelor, Ministerul Sănătății a impus farmaciilor o raportare specială, inclusiv datele de identificare ale pacienților cărora li se eliberează și ale medicilor prescriptori, pe un nou tip de prescripție.

Măsura este cuprinsă într-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 63/2024), publicat miercuri în Monitorul Oficial, și este motivată de instituție prin consumul excesiv de antibiotice din România, care crește rezistența la antimicrobiene (RAM).

Astfel, farmaciile au obligația de a raporta zilnic, pentru fiecare medicament cu preț aprobat în Canamed, următoarele informații: codul de identificare al medicamentului (CIM), lotul medicamentului, data de valabilitate a lotului, CUI-ul furnizorului, cantitatea intrată de la ultima raportare, numărul și data facturii de achiziție/aviz, cantitatea ieșită de la ultima raportare, tipul beneficiarului (persoană fizică/juridică) și stocul la data raportării.

Noul ordin introduce obligații suplimentare de raportare pentru farmacii în cazul antibioticelor. Astfel,  pentru medicamentele din categoria antibioticelor, raportarea zilnică va cuprinde următoarele informații:

– Seria și numărul prescripției medicale.
– Codul de Identificare al Medicamentului (CIM).
– Cantitate (exprimată în unități terapeutice).
– Date de identificare pacient: CNP sau CID (pentru cetățeni romani sau cetățeni străini cu reședința în România care au card de sănătate sau/și carte de rezidență), număr pașaport sau număr Card EU (pentru cetățeni străini).
– Cod Diagnostic.
– Cod parafă.

Comenteaza