Nou serviciu de urgență medicală non-stop pentru clujeni, din acest an. Când va fi inaugurat

Nou serviciu de urgență medicală non-stop pentru clujeni, din acest an. Când va fi inaugurat
La Spitalul Clinic Municipal va fi lansat în cursul acestui an un nou serviciu de urgență medicală non-stop. Anunțul a fost făcut joi dimineața de primarul Emil Boc și de managerul unității medicale, Nicolae Constantea.

Serviciul de urgență va începe să funcționeze cel mai probabil în a doua jumătate a anului, până atunci fiind necesară realizarea formalităților și angajarea personalului suplimentar. 

Primarul Emil Boc a anunțat că municipalitatea va aloca suplimentar circa 4 milioane de lei pentru implementarea acestui sistem. În acest mod clujenii vor avea la dispoziție un alt compartiment de primire a urgențelor, pe lângă cel de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, care va funcționa 24 de ore din 24. Până acum acest compartiment funcţiona la Spitalul Municipal doar până la ora 15. Managerul spitalului, Nicolae Constantea a declarat că acei clujeni care aveau nevoie de servicii de urgenţă puteau fi trataţi doar de medicii de gardă ai spitalului. Pentru extinderea activităţii acestui serviciu de urgenţă va fi nevoie de suplimentarea personalului spitalului cu 69 de posturi, medici, asistenţi medicali si personal administrativ.

Ideea înființării acestui serviciu i-a aparținut consilierului local şi fost primar interimar al Clujului Radu Moisin, care a afirmat că astfel clujenii care au nevoie de îngrijiri medicale în regim de urgență vor putea să primească aceste servicii într-un timp mult mai scurt. 

„În 2014 şi 2015 în Spitalul Clujana, primăria a investit din bugetul local şi din fonduri europene 13 milioane de euro. În asigurarea cheltuielilor de funcţionare, pe lângă ce pune Casa de Asigurări, noi punem 9,5 milioane de lei anual, în al doilea rând a fost un proiect european în valoare de 25 de milioane de lei în urma licitaţiei, de la 32 de milioane proiectul iniţial, prin care am reuşit dotarea spitalului cu aparate de ultimă generaţie. Dacă avem o investiţie de 13 milioane de euro, e păcat ca ea să fie folosită doar până la ora 15. Al treilea argument este managementul şi calitatea actului medical de la Spitalul Clujana. În condiţiile în care avem infrastructura necesară, managementul performant şi medici profesionişti, cred că este de datoria noastră să ne gândim la funcţionarea acestui compartiment timp de 24 de ore din 24. Şi ultimul şi poate cel mai important argument este viaţa clujenilor. În momente dificile şi delicate, într-un minut, 10 minute, o jumătate de oră, se pot salva vieţi dacă oamenii ajung la o unitate de primire a urgenţelor", a spus primarul Emil Boc în susţinerea ideii serviciului de urgenţă.

Cu excepţia ortopediei, a neurochirurgiei şi a chirurguiei cardiovasculare, toate celelalte intervenţii vor putea fi asigurate în regim de urgenţă la Spitalul Municipal Cluj-Napoca.

Pentru 2016, pentru cheltuielile de funcţionare, Spitalul Municipal are deja alocată în buget suma de 11,5 milioane de lei, cu 2 milioane de lei mai mult decât în anul 2015.

În acest an circa 3 milioane de lei vor merge pentru cumpărarea unui angiograf, 800.000 de lei pentru cumpărarea de ventilatoare în secţiile de terapie intensivă şi 600.000 de lei pentru dotările saloanelor din spital.

Edilul Clujului a participat joi la inaugurarea unui proiect cu fonduri europene derulat la Spitalul Clinic Municipal, în valoare de 25 de milioane de lei, prin care ambulatoriul unității medicale a fost renovat și dotat cu echipamente moderne (Foto). Suma nerambursabilă primită de la Uniunea Europeană a fost de circa 22 de milioane de lei. Proiectul este finalizat în proporţie de 90 la sută, ultimul echipament cumpărat urmând să sosească în această lună.

Comenteaza