Nou val de viroze la Cluj

Nou val de viroze la Cluj
Sezonul virozelor a început la Cluj în forţă. S-au înregistrat cu 10% mai multe cazuri ca anul trecut. Ministerul Sănătăţii a demarat procedurile pentru achiziţionarea vaccinului antigripal.

Vaccinarea antigripală va începe în Cluj la sfârşitul acestei luni. Deşi sezonul virozelor şi pneumoniilor a început deja, Ministerul Sănătăţii se află în faza organizării licitaţiilor pentru achiziţionarea vaccinurilor antigripale. În judeţul Cluj, potrivit celor mai recente date furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj s-au înregistrat cu 10% mai multe cazuri de viroze şi pneumonii decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"În aceeaşi perioadă a anului trecut s-au înregistrat 2088 de cazuri de viroze, faţă de 2.308 cazuri acum. Şi în ceea ce priveşte pneumoniile există o evoluţie a cazurilor: s-au înregistrat 289 în ultima săptămână de raportări, faţă de 259 de cazuri în 2012", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul adjunct al DSP Cluj, Mihai Moisescu.

Potrivit reprezentanţilor DSP Cluj, în acest sezon nu s-a înregistrat niciun caz de gripă în judeţul Cluj. Deşi vaccinarea este indicată, în judeţ nu au sosit încă dozele de vaccin antigripal. Ministerul Sănătăţii (MS) derulează licitaţii pentru achiziţionarea dozelor necesare. "Suntem în plină campanie de licitaţii pentru achiziţionarea dozelor de vaccin antigripal. Campania de vaccinare propriu-zisă va începe, ca în fiecare an, în a doua jumătate a lunii octombrie - prima jumătate a lunii noiembrie", a explicat purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.

Potrivit medicilor de familie din judeţ, la ora actuală se catagrafiază populaţia şi pacienţii clujeni care intră în grupele de risc, pentru care vaccinarea este gratuită. "Suntem în perioada în care se realizează catagrafia populaţiei. Fiecare medic de familie din Cluj va face o comandă în funcţie de pacienţii din grupele de risc", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Cluj, Cornel Pop.

Vaccinarea antigripală este gratuită, la medicul de familie, pentru grupele de risc: copiii, femeile însărcinate, persoanele cu boli cornice medii, dar şi persoanele în vârstă. De asemenea, de vaccinarea gripală gratuită beneficiază şi persoanele instituţionalizate şi personalul medical.

Etichete
Comenteaza