Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 25. Cum ne putem proteja

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 25. Cum ne putem proteja

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul deceselor cauzate de gripă, în România, a ajuns la 25. 

Ultimele două decese cauzate de gripă au fost confirmate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, luni.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 61 ani, din judeţulPrahova, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente şi antecedente vaccinale anti-gripale necunoscute şi de o femeie în vârstă de 74 ani, din judeţul Ialomiţa, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal.


Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat luni că, în prezent, în România circulă virusurile gripale de tip A - H1N1 şi H3N2, cele mai multe îmbolnăviri şi, mai ales, decesele fiind legate de infecţia cu tipul AH1N1.

"În momentul de faţă, avem, practic, o circulaţie a virusurilor de tip A - H1N1 şi H3N2, mai multe îmbolnăviri şi, mai ales, decesele au fost legate de infecţia cu tipul AH1N1. Este un virus asemănător cu cel care a circulat în anul 2009, atunci când a existat pandemia de gripă", a spus Rafila.

El a precizat că epidemia se declară atunci când există trei săptămâni consecutive de creştere importantă a cazurilor de gripă, cu peste 20% mai multe decât numărul aşteptat.

Rafila a mai adăugat că Centrul European de Control al Bolilor a făcut o recomandare în urmă cu câteva zile, arătând că vaccinarea poate să mai continue două-trei săptămâni, deoarece poate încă asigura protecţie, chiar dacă până la apariţia anticorpilor protectori există o durată de circa două săptămâni.

Printre măsurile care trebuie luate pentru limitarea îmbolnăvirilor se numără izolarea la domiciliu, purtarea măştilor, spălatul pe mâini, folosirea de batiste de unică folosinţă.

-consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;

-gripa nu se tratează cu antibiotic

-izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

-respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);

-evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave, indepărtați-vă de persoanele care tușesc
sau strănută (minim 1,5 m);

-evitarea aglomerațiilor - mijloace de transport în comun, spectacole, reuniuni sportive etc -
deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent
sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării
şi apariţia primelor manifestări de boală.

-igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;

-evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura direct cu mana, iar dacă ați efectuat acest gest
este recomandat a vă spăla pe mâini.

 

Comenteaza