Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 29. USR cere declanşarea epidemiei

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 29. USR cere declanşarea epidemiei

Potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), încă o persoană a murit din cauza gripei, numărul deceselor ajungând, miercuri la prânz, la 29. 

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează că încă un pacient a murit din cauza virusului gripal. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 62 de ani, din judeţul Bihor, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09.

Bărbatul avea condiţii medicale preexistente şi nu era vaccinat antigripal. 

Uniunea Salvaţi România îi solicită ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, să declare epidemie de gripă, "măcar în orașele sau județele cu cele mai multe cazuri confirmate, precum București, Constanța și Argeș, Arad, Olt".

 ”Se impune luarea unor măsuri urgente pentru a opri răspândirea gripei: instituirea unei celule de criză și o mai bună comunicare cu DSP-urile. Vom aștepta să moară peste 100 de oameni, așa cum s-a întâmplat anul trecut? Ministrul Sănătății, Sorina Pintea nu face decât să ne spună, de câteva săptămâni încoace, că URMEAZĂ o epidemie, dar lipsesc campanii ale ministerului care să explice cetățenilor importanța imunizării anti-gripale și cum se face aceasta. USR solicită coaliției PSD-ALDE-UMDR să deblocheze de urgență Legea Vaccinării, aflată de peste un an și jumătate în Parlament. Chiar dacă vaccinul anti-gripal nu este obligatoriu, mecanismele prezente în lege ne pot pregăti, ba chiar pot preveni o nouă criză. România se numără printre țările cu cea mai scăzută rată de vaccinare anti-gripală din Europa: 5.2%!", se arată în comunicatul USR.

Reprezentanţii USR îi sfătuiesc pe români să se imunizeze împotriva gripei:

"Vă îndemnăm să vă vaccinați singuri, cumpărați vaccinul de la farmacii și aveți singuri grijă de voi și familiile voastre. Imunizarea nu pare să fie o prioritate pentru guvernul Dăncilă".

Solicitarea USR vine după ce, marţi, 15 ianuarie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că în acest moment, nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă, ci o circulaţie mai intensă a virusului gripal. 

Comenteaza