O nouă tulpină de coronavirus stârnește îngrijorări. Ar putea provoca un val de infecții în perioada sărbătorilor

O nouă tulpină de coronavirus stârnește îngrijorări. Ar putea provoca un val de infecții în perioada sărbătorilor

Tulpina JN.1 a coronavirusului a depășit pragul de 50% din cazuri în unele țări europene, stârnind îngrijorări cu privire la un potențial val de infecții în preajma noului an.

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat marți tulpina coronavirusului JN.1 drept o „variantă de interes”, dar a declarat că aceasta nu reprezintă o amenințare prea mare pentru sănătatea publică. Unele rapoarte descriu însă varianta ca având un grad mare de transmisibilitate, aceasta reușind totodată să se sustragă mai bine sistemului imunitar.

Tulpina JN.1 a coronavirusului a depășit pragul de 50% din cazuri în unele țări europene, stârnind îngrijorări cu privire la un potențial val de infecții în preajma noului an, similar cu primul val omicron de acum doi ani.

Potrivit 360medical.ro, JN1 a fost clasificată anterior ca o variantă de interes, ca parte a liniei sale parentale BA.2.86 (denumită în Statele Unite și varianta Pirola, care se trage la rândul său din sub-varianta Omicron), și a fost detectată pentru prima dată în Luxembourg.

În Statele Unite a apărut în luna septembrie, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), și reprezintă între 15 și 29% din variantele Covid-19 aflate în circulație.

Comenteaza