O nouă variantă de COVID provoacă panică în Europa. Expert: „Deşi este mai puţin transmisibilă decât Delta, are un alt as în mânecă”

O nouă variantă de COVID provoacă panică în Europa. Expert: „Deşi este mai puţin transmisibilă decât Delta, are un alt as în mânecă”

Varianta Beta a COVID-19, cunoscută ca B.1.351, reprezintă un motiv real de îngrijorare pentru autorităţile britanice.

Profesorul John Edmunds de la Institutul de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra a declarat pentru The Guardian că guvernul britanic „este îndreptăţit să fie îngrijorat”. Expertul este, de asemenea, membru al Grupului ştiinţific consultativ în situaţii de urgenţă care sfătuieşte autorităţile din Marea Britanie pe teme legate de pandemie.

Executivul de la Londra a anunţat că toţi cei care revin din Franţa trebuie să intre în autoizolare chiar dacă sunt vaccinaţi cu schema completă. Varianta Beta a COVID-19 se răspândeşte foarte puternic în Franţa, spun autorităţile britanice.

„Varianta Beta rămâne o ameninţare. Probabil că e mai puţin infecţioasă decât tulpina Delta, care se răspândeşte aici, în Marea Britanie, acum. Dar are avantajul capacităţii de a scăpa de răspunsul imun într-o măsură mai mare”, a declarat epidemiologul John Edmunds, potrivit Mediafax.

„Pe măsură ce populaţia de aici e imunizată, condiţiile devin prielnice pentru ca varianta Beta să capete un avantaj, aşa că înţeleg îngrijorarea. Dintre variantele existente, care sunt cunoscute, aceasta a fost mereu o ameninţare pentru noi. Există dovezi solide din Africa de Sud că poate evita mult mai bine răspunsul imun generat de vaccinul AstraZeneca”, a precizat expertul.

Varianta Beta a COVID-19 a fost identificată în cel puţin 20 de ţări de pe glob.

Comenteaza