O operaţie în premieră naţională a fost realizată la un spital din Cluj VIDEO

O operaţie în premieră naţională a fost realizată la un spital din Cluj VIDEO
O româncă a primit o nouă şansă la viaţă datorită unui aparat performant, unic în România, achiziţionat de Spitalul de Pneumo-ftiziologie din Cluj. O pacientă de 56 de ani, diagnosticată cu o formă agresivă de cancer pulmonar, a fost operată astăzi cu laser. A fost vorba de o intervenţie realizată în premieră în România şi care, deocamdată, se poate face doar la Cluj.

Pentru un bolnav de cancer, chiar şi o săptămână în plus de trăit este de nepreţuit. Pacientei operate astăzi la Cluj i s-a prelungit viaţa cu cel puţin 12 luni, spune medicul Dan Nicolau, cel care a coordonat intervenţia chirurgicală.

Pacienta este din Deva şi a fost diagnosticată cu o formă de cancer la plămâni în urmă cu 2 ani. Boala a fost nemiloasă şi, în scurt timp, femeia a devenit dependentă de citostatice. Anul trecut, medicii clujeni au operat-o şi i-au îndepărtat metastazele pulmonare. Din nefericire, acestea au reapărut, aşa că femeia a ajuns din nou pe masa de operaţie. De data aceasta, intervenţia a fost realizată cu laser. Pacienta nu rămâne cu cicatrici, nu există urme de sânge, iar recuperarea se face în doar câteva zile.

Aparatul performant, unic în România, a fost achiziţionat din Germania şi reprezintă o şansă în plus la viaţă pentru bolnavii de cancer, spun medicii specialişti. Banii, 25 de mii de euro, au fost asiguraţi de Consiliul Judeţean Cluj.

Dacă astfel de aparate ar exista în fiecare spital din România, bolnavii diagnosticaţi cu diverse forme de cancer ar avea noi şanse la viaţă, spun medicii.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Călin Fedeleş

Comenteaza