O țară din Europa testează în masă. Cine iese din casă fără test negativ COVID-19 poate primi amendă

O țară din Europa testează în masă. Cine iese din casă fără test negativ COVID-19 poate primi amendă
| Foto: digi24.ro

Slovacia este prima ţară din lume care testează în masă şi condiţionează ieşirea din casă de existenţa unui rezultat negativ.

Slovacii fac teste rapide antigen, cu rezultat în 30 de minute. Dacă sunt pozitivi, sunt supravegheaţi de medicii de familie şi stau izolati doar zece zile.

Slovacia este prima ţară din lume care testează în masă. Nu este obligatoriu să te testezi, dar de luni, dacă eşti prins pe stradă fără rezultatul unui test negativ poţi fi amendat. Slovacii fac teste rapide antigen, cu rezultat în 30 de minute, potrivit Mediafax.

Testele antigen nu au rezultate sigure, dar pot identifica 7 din 10 cazuri de infectare. Dacă sunt pozitivi, sunt supraveghetaţi de medicii de familie şi stau izolati zece zile. Obiectivul slovacilor este să testeze 4 din 5 oameni, în condiţiile în care curba infectării creşte vertiginos, iar vecinii cehi sunt cei mai afectaţi europeni în acest moment.

Operaţiunea de testare este organizată de armată. Este deja al doilea weekend de când se formează cozi în faţa celor 5000 de centre de testare, în ciuda faptului că sunt 45.000 de cadre medicale implicate.

„Nu există alternativă! Fie restricţii dure, fie testare în masă”, a declarat Jaro Nad, ministrul Apărării din Slovacia.

Liderii europeni laudă iniţiativa slovacilor. „Ştim că vaccinurile nu vor rezolva totul imediat. Avem nevoie, în paralel, să face testare şi monitorizare mai eficientă”, este şi opinia lui Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Deja Boris Johnson i-a cerut premierului slovac să îi împătrăşească rezultatele testării. Sunt specialişti care spun că ar fi foarte greu ca metoda să fie aplicată în cazul ţărilor mari, ar dura foarte mult. Dar Monaco şi Luxemburgul se gândesc deja la această metodă de a lupta cu pandemia.

Slovacia are o populație de 5,45 milioane de locuitori.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza