OMS a actualizat lista cu ţările pentru care se solicită vaccinarea anti-poliomielită

OMS a actualizat lista cu ţările pentru care se solicită vaccinarea anti-poliomielită

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a actualizat lista cu ţările pentru care se solicită vaccinarea anti-poliomielită a cetăţenilor rezidenţi sau vizitatorilor pe termen lung.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, este posibil ca persoanele care intenţionează planificarea unei călătorii să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor ţări, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea anti-polio. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viză pentru România, li se poate solicita carnetul internaţional de vaccinări în care este înregistrată efectuarea imunizării.

Conform sursei citate, pentru cetăţenii care nu au fost vaccinaţi anti-polio în ultimele 12 luni, imunizarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Imunizarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări, conform Regulamentului Sanitar Internaţional 2005, şi va însoţi documentele de călătorie.

Comitetul de Urgenţă al IHR (International Health Regulation) a decis prelungirea măsurii de extindere a Stării de urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională (USPII), în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi/sau derivat din vaccin. În urma evaluării de risc, care ţine cont de zona de călătorie, durata şederii, activităţile desfăşurate şi antecedentele vaccinale, OMS a actualizat lista cu ţările pentru care se solicită vaccinarea anti-poliomielită a cetăţenilor rezidenţi sau vizitatorilor pe termen lung astfel: Republica Islamică Afganistan, Republica Islamică Pakistan, Republica Madagascar, Republica Yemen şi Republica Populară Chineză.

Vaccinarea este încurajată şi se recomandă persoanelor care călătoresc spre şi dinspre: Republica Benin, Burkina Faso, Republica Camerun, Republica Centrafricană, Republica Ciad, Coasta de Fildeş, Republica Democratică Congo, Republica Congo, Republica Arabă Egipt, Republica Federală Democratică a Etiopiei, Republica Gambia, Republica Ghana, Republica Guineea, Republica Islamică Iran, Republica Liberia, Republica Mali, Republica Niger, Republica Federală Nigeria, Republica Senegal, Republica Sierra Leone, Republica Federală Somalia, Republica Sudan, Republica Sudanul de Sud, Republica Tadjikistan, Republica Togoleză şi Republica Uganda, fără dovada vaccinării, în ultimul an, în certificatul de vaccinări internaţionale, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.cnscbt.ro/index.php/polio, http://www.who.int/en/, https://www.who.int/news/item/20-08-2021-statement-of-the-twenty-ninth-polio-ihr-emergency-committee, https://www.who.int/publications/i/item/9789241580496, https://ec.europa.eu/consularprotection/index_ro, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

Totodată, MAE reaminteşte cetăţenilor români ca înainte de orice călătorie să se informeze asupra situaţiei de securitate din ţara de destinaţie, consultând rubrica "Alerte de călătorie" de pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/travel-alerts.

loading...
Comenteaza