OMS se declară ”extrem de îngrijorată” din cauza răspândirii unei forme severe de mpox

OMS se declară ”extrem de îngrijorată” din cauza răspândirii unei forme severe de mpox

Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a declarat ”extrem de îngrijorată” din cauza răspândirii unei forme severe de mpox, care a ucis aproape 600 de oameni, în principal copii, în Congo pe parcursul acestui an.

Ţara africană a raportat peste 13.000 de cazuri de mpox (variola maimuței) în 2023, de peste două ori mai multe decât în timpul precedentei perioade de vârf din 2020, iar boala este prezentă aproape în fiecare provincie a ţării. OMS colaborează cu autorităţile congoleze pentru a organiza o reacţie sanitară şi pentru a evalua riscurile,relatează Reuters, citată de Agerpres.

Joi, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a emis o alertă cu privire la apariţia unui focar periculos de mpox de cladă (grup) I.

„Acea variantă a virusului este cunoscută ca fiind mai virulentă. Dacă se adaptează mai bine la transmiterea de la om la om, atunci prezintă un risc”, a declarat Rosamund Lewis, coordonatoarea OMS pentru combaterea mpox, pentru Reuters.

Mpox este o infecţie virală care se răspândeşte prin contact apropiat, cauzând simptome asemănătoare gripei şi leziuni cutanate pline cu puroi. Cele mai multe dintre cazuri sunt uşoare, dar boala poate fi uneori mortală.

Anul trecut, o formă mai puţin severă, de cladă II, a început să se răspândească pe plan global, în mare parte prin contact sexual între bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi, iar OMS a declarat epidemia de mpox o urgenţă de sănătate publică.

Noile dovezi care arată că virusul de cladă I poate să se răspândească şi prin contact sexual sunt îngrijorătoare, a declarat Rosamund Lewis. De asemenea, mpox se poate transmite la oameni de la animale infectate sau între membrii familiilor în cadrul gospodăriilor, a adăugat ea. Copiii şi oamenii cu sisteme imunitare slăbite sunt mai expuşi la acest risc, boala cauzând o rată de deces de până la 10% pentru cazurile incluse în clada I.

„Avem foarte puţine informaţii despre cine moare din cauza mpox în R.D. Congo, cu excepţia datelor despre vârstă”, a spus Rosamund Lewis, adăugând că OMS are nevoie de mai multe date.

OMS este îngrijorată şi de o epidemie de mpox apărută în rândul lucrătorilor sexuali din South Kivu, din cauza vulnerabilităţii acestei populaţii şi a riscului de răspândire a infecţiei în ţările vecine, a declarat ea.

Agenţia colaborează cu Guvernul congolez pentru a rezolva obstacolele de reglementare pentru a permite ţării africane să achiziţioneze sau să accepte donaţii de vaccinuri împotriva mpox, care sunt disponibile în prezent în R.D. Congo doar în cadrul unor studii clinice aflate în curs de desfăşurare. Există, de asemenea, un studiu în curs de desfăşurare privind un tratament antiviral pentru mpox.

Comenteaza