OMS, semnal de alarmă: În fiecare zi peste 4.100 de oameni își pierd viața din cauza tuberculozei

OMS, semnal de alarmă: În fiecare zi peste 4.100 de oameni își pierd viața din cauza tuberculozei

OMS atrage atenția de Ziua Mondială a Tuberculozei că în fiecare zi aproape 28.000 de oameni se îmbolnăvesc și peste 4.100 își pierd viața din cauza acestei bolii, care poate fi prevenită și este vindecabilă.

În data de 24 martie este Ziua Mondială a Tuberculozei (TB), stabilită cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la consecințele devastatoare asupra sănătății, dar și la cele sociale și economice ale tuberculozei.

Totodată, obiectivul acestei inițiative este reprezentat de intensificarea eforturilor de a pune capăt epidemiei globale de TB.

De altfel, data de 24 martie marchează ziua din anul 1882 în care doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza. Acest anunț a deschis calea către diagnosticarea și vindecarea acestei boli, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Tuberculoza rămâne unul dintre cei mai mortali ucigași infecțioși din lume, atrage atenția OMS. În fiecare zi, peste 4.100 de oameni își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 28.000 de oameni se îmbolnăvesc de această boală, care poate fi prevenită și vindecabilă, scrie roreview.ro.

Numai în 2020, 9.900.000 de oameni s-au îmbolnăvit de TB, iar alți 1.500.000 au murit din cauza acestei afecțiuni, la nivel global.

Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieți, începând cu anul 2000. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a inversat anii de progres înregistrat în lupta pentru a pune capăt tuberculozei. Pentru prima dată în peste un deceniu, decesele din cauza tuberculozei au crescut în 2020.

Tema Zilei Mondiale a TBC 2022 este „Investiți pentru a pune capăt tuberculozei. Salvați vieți”. Această temă a fost aleasă cu scopul de a transmite nevoia urgentă de a investi în resurse pentru a intensifica lupta împotriva TB și pentru a îndeplini angajamentele de a pune capăt TB de către liderii mondiali.

Potrivit OMS, acest lucru este esențial în special în contextul pandemiei de COVID-19, care a pus în pericol progresul în ceea ce privește stoparea tuberculozei, și pentru a asigura accesul echitabil la prevenție și îngrijire, în conformitate cu eforturile OMS.

La nivelul regiunii Europene a OMS, 20.000 de oameni încă mor din cauza bolii în fiecare an în regiune.

Cel mai recent raport de supraveghere și monitorizare a tuberculozei pentru regiune, care a fost emis în comun de OMS/Europa și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, a fost lansat pe 23 martie. Acesta arată că, deși Regiunea a îndeplinit obiectivul pentru 2020 de reducere a ratelor de incidență a TB cu 25%, nu a reușit să reducă însă decesele cauzate de TB, așa cum era planificat. În schimb, decesele cauzate de tuberculoză au crescut în regiune ca urmare a impactului pandemiei de COVID-19. În plus, fiecare al treilea pacient cu TBC are o formă multirezistentă a bolii pentru care ratele de succes ale tratamentului sunt suboptime.

Etichete
Comenteaza