ONLINE: Vezi unde sunt defibrilatoarele mobile la Cluj-Napoca / Primăria, restantă de 3 ani să cumpere

ONLINE: Vezi unde sunt defibrilatoarele mobile la Cluj-Napoca / Primăria, restantă de 3 ani să cumpere

Un clujean a realizat o platformă pentru ca oamenii să identifice rapid defibrilatoarele mobile (AED) din municipiu.

Conform platformei - http://www.cluj-napoca.sustainablecity.ro/ -defibrilatoare mobile sunt disponibile: la Emerson, la Iulius Mall, aroport, OMV pe Dorobantilor, Hexagon Bussines Center, Golden Tulip Hotel, Vivo Schopping Center, Horia Demian Sport Center, Cluj Arena Stadium, Constantin Radulescu Stadium, Cluj Hub Center, Gara Cluj-Napoca, Institute Francais Cluj-Napoca, Teatrul National, Cluj Hub, etc.

Primăria anunța, acum 3 ani, că se pregătește să achiziționeze defibrilatoare automate externe, care să fie amplate în locurile publice din Cluj-Napoca. Proiectul, propus de un medic rezident, a fost cel mai votat în cadrul programului de Bugetare Participativă 2018. 

"Vom achiziționa defibrilatoare pe care să le montăm în spațiile publice din oraș. Am discutat cu colegii de la SMURD, cu domnul Cristian Ursu. Primăria le va achiziționa, e un proiect câștigător la Bugetarea Participativă. Vom stabili împreună unde vor fi montate acestea în oraș. Cei de la SMURD vor face o companie publică de informare, astfel ca orice cetățean al Clujului să știe cum să procedeze într-o astfel de situație. De asemenea, în parteneriat cu SMURD se va realiza întreținerea acestora și dotarea cu toate cele necesare. Am cerut detalii pentru achiziționare, licitația ne va spune cât vor costa. Sunt bani în buget", declara primarul Emil Boc, la un post de radio local.

Defibrilarea precoce este esențială în cazul unui stop cardio-respirator, însă, cel mai adesea, dispozitivele ajung la pacient doar odată cu ambulanța. Medicul rezident Robert Simon este inițiatorul proiectului “Defibrilatoare automate externe în locurile publice din Cluj-Napoca”, proiect care a strâns cel mai mare număr de voturi (884) în cadrul Bugetării Participative 2018. Clujeanul a explicat cum se folosește defibrilatorul extern automat: “Avantajul defibrilatoarelor automate externe este faptul că, persoana care le operează, necesită mai puțină experiență, fiind necesare doar minime cunoștințe de prim-ajutor: Basic Life Support (Suport Vital de Bază) – recunoașterea unui stop cardio-respirator și acordarea primului ajutor (masaj cardiac extern și respirație gură la gură). Acest lucru permite unei game largi de persoane să efectueze actul de defibrilare înaintea sosirii echipajelor medicale, de la cele mai mici vârste”.

Robert Simon este de părere că ar fi nevoie de 10-15 defibrilatoare automate externe în locurile publice din Cluj-Napoca. Locațiile sugerate de medicul rezident sunt: Piața Unirii, Piața Mihai , Piața Avram Iancu, Piața 1 mai, Piața Lucian Blaga, Casa de cultură a studenților, Parcul Central, Cetățuie, Cluj-Arena, Sala Polivalentă, Parcul sportiv Babeș, Gară, Autogară, Biblioteca Centrală Univeristară, Biblioteca „Octavian Goga”, Cinematograf Florin Piersic, Judecătorie.

La finele anului trecut, Academia de Prim Ajutor din Cluj-Napoca punea bazele HelpMe App. 'Construim o aplicație care să îți spună pașii esențiali de urmat într-o urgență medicală și care să ne furnizeze locația celui mai apropiat defibrilator din toată România. Participă și tu în acest proiect și ajută-ne să găsim și să introducem în aplicație defibrilatoarele din orașul tău. Dacă știi unde este un defibrilator, intră pe link-ul de mai jos și dă-ne detaliile, iar noi îl vom pune pe hartă: https://academiadeprimajutor.ro/help-me 

Comenteaza