Operaţie în premieră mondială la Cluj. "Sper să fiu om de acum încolo" VIDEO

Operaţie în premieră mondială la Cluj.
Operaţie în premieră mondială la Cluj. Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello au extirpat peste 250 de tumori din plămânul unui bărbat, cu ajutorul unui aparat cu laser. Operaţia a durat 4 ore, iar acum pacientul se simte bine. Bărbatul a bătut la uşa mai multor spitale din România, până să ajungă pe mâna medicilor din Cluj.

Problemele bărbatului de 77 de ani au început în urmă cu 3 ani, când început să se simtă rău. A fost operat de cancer la colon, la Braşov, însă problemele nu au încetat.

"Am tușit, eram pe moarte", spune Gheorghe Hermeneanu (77 ani). "Am fost la Brașov, m-a luat fratele meu şi m-a adus la Cluj. M-am dus la Brașov, m-am făcut bine, m-a băgat la dializă. Fac și acum dializă, dar după aceea am început o tuse, rea de tot și nu m-a trimis nicăierea, mi-a dat una alta, dar tusea nu îmi trecea deloc. Și eu i-am spus atunci doamnei doctor că doamna doctor mă țineți aici la dializă? Cu dializă tusea nu-mi trece. Mă țineți până mor aicea, știu că luați un ban pe urma mea".

Cu această operație, echipa de medici condusă de Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică a Spitalului de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj, a reușit să doboare recordul profesorului Rolle din Germania, care a extirpat 235 de tumori, în timp de medicii clujeni au depășit cifra de 250 de metastaze pulmonare îndepărtate de la acelaşi pacient.

"A venit cu metastaze pulmonare", spune doctorul Dan Nicolau. "A venit la examinare, l-am explorat asupra riscurilor și asupra potențialului de suportabilitate a operației. l-am operat și la finalul operației când am făcut numărătoarea că eram peste 235 de metastaze. Ieri erau 246 și renumărarea de astăzi arată că de fapt sunt 525".

Operația a avut loc ieri și a durat 4 ore. "A fost solicitantă pentru rezistență fizică. ai nevoie de răbdare, pentru că acolo trebuie să cauți bucățică cu bucățică și e o treabă migăloasă", spune Dan Nicolau.

La o zi după intervenția chirurghicală, bărbatul se simte bine şi aşteaptă să plece acasă. "Acum îi bine",spune azi Hermeneanu. "Ieri m-a operat, sper să fiu om de acum încolo".

Aparatul cu laser euro, cu care a fost efectuată operația, a costat 25.000 de euro a fost achiziționat cu ajutorul Consiliului Județean Cluj şi a fost pus în funcțiune în 18 noiembrie.


Reporter: Anca Baciu
Imagine: Florin Dan

 

Comenteaza