Opt noi medicamente pentru cancer, depresie, dar şi alte boli, intră pe lista compensatelor şi gratuitelor

Opt noi medicamente pentru cancer, depresie, dar şi alte boli, intră pe lista compensatelor şi gratuitelor

Un număr de opt molecule inovative vor fi incluse, de la 1 mai 2023, pe lista medicamentelor gratuite şi compensate, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii.

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat miercuri o Hotărâre privind modificarea şi completarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Este vorba despre 8 medicamente care sunt destinate pacienţilor cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore. Comisiile de specialitate ale MS estimează că, aproximativ 700.000 pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule.

Medicii curanți vor avea la dispoziție noi medicamente care vor permite optimizarea tratamentului, în funcție de particularitățile fiecărui pacient. 

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite va intra în vigoare de la 1 mai 2023.

Comenteaza