Opt pacienți salvați prin transplant de medici din Cluj

Opt pacienți salvați prin transplant de medici din Cluj

Prelevarea organelor a fost efectuată sub supravegherea unor echipe ale Institutului Clinic Fundeni (ICF) București şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, a informat Agenția Națională de Transplant (ANT).

Opt oameni au primit o nouă viață, după ce le-au fost transplantate organele unor pacienți aflați în moarte clinică din Oradea și Târgu-Mureș. „Un adevărat maraton pentru viaţă a început în zorii zilei de vineri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Oradea, acolo unde familia unui pacient de 51 de ani, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi.

Trei pacienţi au primit viaţă prin transplant de ficat şi rinichi, iar alţi doi se vor bucura de vedere prin transplant de cornee. Echipa de coordonare a spitalului din Oradea a făcut dovada profesionalismului şi, alături de echipele de prelevare ale ICF şi ICUTR au transmis mai departe flacăra speranţei”, arată ANT.

A doua intervenție a avut loc la SCJU Târgu-Mureș, unde familia unui copil de 13 ani a fost de acord să îi doneze organele. „Mulţumim cu profund respect familiei şi sperăm că vor găsi o minimă alinare la gândul că alţi trei tineri vor putea trăi datorită gestului făcut. Aceleași echipe ale ICF și ICUTR au realizat prelevarea ficatului şi rinichilor”, au arătat reprezentanții ANT.

„Traversăm o perioadă cu nişte restricţii extraordinare, impuse de pandemia de coronavirus, în care se fac eforturi deosebite din partea echipelor medicale şi a unităţilor sanitare astfel încât activitatea de transplant să continue, iar cei care au nevoie de un transplant să nu piardă o şansă la viaţă. Mobilizarea tuturor este maximă în momentul în care se primeşte anunţul că există un acord pentru donare.

Împreună cu colegii mei am realizat două prelevări de ficat într-un interval de opt ore: la Oradea, apoi la Târgu-Mureş. Ambele intervenții au decurs normal, fiind încheiate cu succes. Au fost ore intense, ţinând cont de contextul actual şi de toate măsurile de prevenţie împotriva coronavirusului pe care echipele implicate în transplant le-au implementat.

De la Oradea, ficatul a ajuns la Bucureşti, la ICF, unde echipa chirurgicală condusă de Doina Hrehoreţ a realizat intervenţia de transplant hepatic. Ficatul prelevat la Mureş a fost trimis la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi şi s-a transplantat de către echipa condusă de Cristian Lupaşcu.

Alături de noi, colegii de la ICUTR, Andrei Tomuța și Dan Pop au realizat intervenţiile de recoltare a rinichilor, aducând speranţă la o viaţă mai bună pentru alţi patru pacienţi. Corneea se va transplanta la Spitalul Sf. Spiridon Iași”, a declarat Guenady Vatachki, coordonatorul echipei de prelevare ficat de la ICF.

Comenteaza