Organizaţia Mondială a Sănătăţii parează acuzațiile de conspirație. A eliminat un raport, dar nu la presiunea Italiei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii parează acuzațiile de conspirație.  A eliminat un raport, dar nu la presiunea Italiei

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS),  a fost acuzată că a eliminat un raport care viza gestionarea defectuoasă la începutul pandemiei de coronavirus.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Documentul de 102 pagini, denumit "O provocare fără precedent; Primul răspuns al Italiei la COVID-19", a fost publicat pe site-ul biroului european al OMS pe 13 mai şi eliminat în câteva ore.

"Inexactităţi faptice au fost găsite în text şi Biroul Regional al OMS pentru Europa a eliminat documentul de pe site, cu intenţia de a corecta erorile şi de a-l publica din nou", se afirmă într-un comunicat al OMS.

În cele din urmă, documentul nu a fost republicat deoarece "până când au fost făcute corecţiile", o nouă platformă a fost creată "pentru ca ţările să-şi evalueze răspunsurile şi să împărtăşească lecţiile învăţate".

"În niciun moment guvernul italian nu a cerut OMS să înlăture documentul", a adăugat organizaţia.Documentul, pe care OMS l-a pus la dispoziţia jurnaliştilor la cerere, subliniază câteva neajunsuri în primul răspuns al Italiei la pandemie.

De exemplu, observă că "reacţia iniţială" a spitalelor la afluxul de pacienţi cu COVID-19 "a fost improvizat, haotic şi creativ" şi că pentru "un timp" acestea nu au avut nicio directivă oficială de urmat.

Documentul a fost redactat de o echipă de experţi OMS cu sediul la Veneţia şi include o prefaţă de către şeful biroului european al OMS, Hans Kluge.

O purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a subliniat că documentul "nu este aprobat de OMS şi OMS nu este responsabil pentru conţinutul său" şi "poate conţine informaţii incorecte şi reflectă punctele de vedere subiective ale autorilor săi". Ea a refuzat să explice ce "inexactităţi" conţinea de fapt textul.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza