Pachetele de prevenţie vor deveni obligatorii din 2023. Cei care nu merg la medic ar putea fi sancționați

Pachetele de prevenţie vor deveni obligatorii din 2023. Cei care nu merg la medic ar putea fi sancționați

Începând de anul viitor, persoanele care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionate, a declarat, joi, preşedintele CNAS, Adela Cojan.

Începând din 2023, pacienții ar urma să fie obligați să se prezinte la medicul de familie pentru anumite investigații care vor fi cuprinse în "pachetele de prevenție" pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vrea să implementeze.

"De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă 'plata per capita'.

Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (...) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie.

Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate. Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023", a spus Adela Cojan la Senat, la dezbaterea "Hepatitele virale post-pandemie - drumul spre eliminare, o provocare".

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza