Pacienți salvați prin transplant de chirurgii din Cluj

Pacienți salvați prin transplant de chirurgii din Cluj

Echipe de profesionişti de la Cluj și București au realizat intervenţiile de prelevare a ficatului şi rinichilor pentru salvarea a trei vieți.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu a avut loc prima prelevare de organe din acest an. Intervenția chirurgicală a fost complexă, cu atât mai mult cu cât s-a desfășurat în condițiile dificile, determinate de pandemie.

Donatorul a fost un tânăr de 25 de ani, a cărui viață nu a mai putut fi salvată de către medici, dar care a redat viața altor oameni. Tânărul a fost diagnosticat în moarte cerebrală, iar familia sa a luat decizia dificilă de a accepta prelevarea organelor, oferind șansa la viață unor semeni aflați în suferință.

Intervenţiile de prelevare a ficatului şi rinichilor au fost realizate de echipele de profesionişti ale Institutului Clinic Fundeni din București şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, iar organele recoltate au redat bucuria vieţii pentru alţi trei români, a căror unică şansă era o intervenţie de transplant.

Intervenţia de prelevare a plămânilor a fost realizată de o echipă de medici a Eurotransplant, în condițiile în care pe teritoriul României nu a existat un receptor compatibil pentru plămân, conform Mesagerul de Sibiu.

“Procesul este, încă din start, unul deosebit de complex, deoarece vorbim despre unul dintre cele mai grele momente: pierderea unei vieți omenești, care însă duce la salvarea altor vieți, în urma acceptului pentru donarea organelor. Este un gest de profundă empatie și solidaritate pentru care mulțumim familiei.

Nu există cuvinte suficiente pentru a sublinia importanța unui astfel de gest. Ulterior obținerii acordului acționăm contra-cronometru ca o echipă unită de același scop: salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura șansă de supraviețuire”, explică medicul coordonator al transplantului, Tiberiu Daniel Toabeș.

Acreditarea centrelor de prelevare de organe se face o dată la cinci ani iar SCJU Sibiu este acreditat pentru activitatea de organe și țesuturi prin decizia Agenției naționale de Transplant cu nr. 57/17.12.2018.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza