Păpădia, adevărată aliată a ficatului, bilei și rinichilor. SFATURILE unui dietetician din Cluj

Păpădia, adevărată aliată a ficatului, bilei și rinichilor. SFATURILE unui dietetician din Cluj

Păpădia nu e o buruiană sau o floricică drăguță, ci o adevărată aliată a ficatului, bilei și rinichilor. Când natura renaște, renaștem și noi – și cu ea, propriul nostru echilibru. De aia anul începe acum și nu la 1 ianuarie.

Ce face păpădia, mai exact?

Stimulează secreția și drenajul bilei (efect coleretic și colagog):
Substanțele amare din păpădie (taraxacina și sesquiterpenele lactonice) stimulează celulele hepatice (hepatocite) să producă mai multă bilă. În același timp, susțin contracția vezicii biliare, facilitând evacuarea bilei în intestin. Acest proces ajută **digestia grăsimilor** și reduce congestia hepatică.

Detoxifiere hepatică (sustinere geotoxică):
Păpădia crește activitatea enzimelor de fază II de detoxifiere (glutation-S-transferaza, UDP-glucuroniltransferaza), esențiale în neutralizarea toxinelor. Protejează ficatul de stres oxidativ, prin conținutul său de antioxidanți naturali (flavonoide, polifenoli)

Efect diuretic ușor:
Conține potasiu, ceea ce previne dezechilibrul electrolitic frecvent asociat cu diureticele sintetice. Susține funcția renală și ajută la eliminarea metaboliților toxici prin urină.
Alte efecte demonstrate științific:

Activitate antiinflamatorie – prin inhibarea căilor NF-κB și COX-2.
…Reducerea glicemiei – studii in vitro și in vivo arată că păpădia poate stimula absorbția glucozei și reduce rezistența la insulină (dar efectul acesta ne interesează mai puțin oricum la păpădie, nu de aua o consumăm).
Modulare imună – extractele au efecte asupra activității macrofagelor și citokinelor proinflamatorii

Cum o consumăm terapeutic? Eu doar în salate, dar:

Tije crude – 5–10 pe zi, pe stomacul gol, pentru drenaj biliar (aș sugera să începeți cu 4-5 tije)
Frunze tinere – în salată sau suc verde (cu morcov, măr)
Ceai din rădăcină – decoct 10–15 min (efect hepatic)
Tinctură de păpădie – 30–50 picături, de 2–3 ori pe zi, în cure de 2–3 săptămâni.

Contraindicații și precauții:

Nu se recomandă în caz de obstrucție biliară (litiază cu risc de colică)
Atenție în gastrite hiperacide sau ulcer gastric (din cauza compușilor amari)
Consultă un specialist medic sau dietetician (care știe și fitoterapie) dacă urmezi tratamente hepatice sau antidiabetice.


Sigina Pop Nutritionist Dietetician

Comenteaza