Patru persoane, internate cu suspiciune majoră de botulism. Ce au mâncat

Patru persoane, internate cu suspiciune majoră de botulism. Ce au mâncat

Patru membri ai aceleiaşi familii se află internaţi în spital, în Timişoara, cu suspiciune majoră de botulism.

Trei membri ai unei familii au fost internaţi în Clinica 2 de Boli Infecţioase a Spitalului "Victor Babeş" din Timişoara cu diagnosticul clinic suspiciune de botulism, iar o a patra persoană, rudă cu cei trei, aflată într-un centru de detenţie, a fost iniţial îndrumată pentru un consult în camera de gardă şi ulterior, internată în cursul nopţii în Clinica 1 de Boli Infecţioase, a anunţat, joi, dr. Ruxandra Laza, medic primar boli infecţioase în Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara, relatează Agerpres.

Botulismul este o toxiinfecţie alimentară severă produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium, care determină paralizia unor nervi, iniţial a celor care asigură motilitatea globilor oculari şi a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiţie şi, în final, în formele severe, paralizia musculaturii respiratorii, care poate duce la deces.

Cele patru persoane au consumat în ultimele 14 zile şuncă de porc preparată în propria gospodărie.

În cazul celor trei membri de familie, simptomele au apărut în urmă cu nouă zile şi s-au manifestat prin stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrala (căderea pleoapei), dificultate la înghiţire, fenomene digestive.

"Cele mai pronunţate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată şi internată imediat. S-au administrat de urgenţă fiolele de ser antibotulinic polivalent şi tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicaţii. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi membri ai familiei, soţul şi fiul, şi aceştia internaţi, au primit şi ei tratamentul specific cu ser antibotulinic", spune dr. Ruxandra Laza.

Cel de-al patrulea pacient, aflat în sistemul penitenciar, care a mâncat din acelaşi preparat infestat cu toxina botulinică. În cursul zilei de ieri a avut primele simptome, digestive. În prezent este internat la Spitalul "Victor Babeş" Timişoara.

Botulismului reprezintă o urgenţă medicală şi iniţierea terapiei trebuie făcută în cel mai scurt timp de la apariţia simptomelor, prin administrarea de ser antibotulinic, care neutralizează toxina circulantă.

Comenteaza