Pediatriile din Cluj nu mai preiau direct copiii cu boală acută. Triajul, în cortul de la UPU Copii

Pediatriile din Cluj nu mai preiau direct copiii cu boală acută. Triajul, în cortul de la UPU Copii
| Foto: captura Facebook

Începând de luni, 16 martie, copiii cu semne de boală acută vor fi evaluați doar la Unitatea de Primire a Urgențelor de pe Calea Moților din Cluj-Napoca.

Conform Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca nu vor fi preluați copii cu semne de boală acută direct în Clinicile Pediatrie I, II sau III. Copiii vor fi evaluați, inițial, în vederea triajului epidemiologic, în cortul amplasat în fața UPU, cu acces din strada Moților nr 68 și strada Cardinal Iuliu Hossu nr 55-57.

Pacienții aflați în evidența spitalului cu boli cronice se pot prezenta direct la Clinicile Pediatrie II și Pediatrie III în cazul în care apar semne noi ale bolii de bază sau starea generală se deteriorează, dacă este necesară monitorizarea tratamenului ori eliberarea rețetelor pentru tratamente speciale.

Potrivit sursei citate, Clinica Chirurgie Pediatrică își restrânge activitatea fără a afecta asigurarea urgențelor, iar Clinicile Neurologie Pediatrică și Psihiatrie Pediatrică își desfășoară activitatea în condiții normale.

Medicii recomandă părinților să nu-i expună inutil pe copii pentru afecțiuni ușoare și îi sfătuiesc să țină legătura cu medicii de familie și le reamintesc că pot cere sfaturi la serviciul medical telefonic ALOPEDI.

"Majoritatea bolilor acute la copil sunt infecții ușoare, cu evoluție auto-limitată și pot fi tratate la domiciliu. Serviciul ALOPEDI 0364917 funcționează 24/7 și oferă sfaturi pentru îngrijirea la domiciliu a copilului bolnav. Țineți legătura cu medicul de familie, acesta vă poate ajuta cu sfaturi privind tratamentul copilului respectiv momentul în care trebuie să vă prezentați la spital.
Este necesară prezentarea de urgență la medic în cazul în care copilul are o stare generală alterată, este somnolent, are mișcări necontrolate ale mâinilor și picioarelor, pielea este palid-cenușie, copilul respiră frecvent și cu dificultate, nu urinează mai mult de 8 ore, bea mai puțin de jumătate din cantitatea obișnuită de lichide, are febră ce durează de mai mult de 5 zile sau febră ≥ 38˚C în cazul copilului mai mic de 3 luni, respectiv ≥ 39˚C în cazul copilului cu vârsta 3-6 luni, doar valoarea febrei nu este un semn de alarmă pentru copilul mai mare de 6 luni!", transmite Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.

Comenteaza