Persoanele asigurate facultativ vor avea dreptul la concediu de risc maternal şi indemnizaţie

Persoanele asigurate facultativ vor avea dreptul la concediu de risc maternal şi indemnizaţie

Legea care prevede posibilitatea acordării de concediu de risc maternal şi indemnizaţie şi persoanelor asigurate facultativ a fost promulgată.

Conform legii, persoanele asigurate facultativ sunt: a) asociaţi, comanditari sau acţionari; b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; c) membri ai asociaţiei familiale; d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente.

Prin derogare, de dreptul la concediul de risc maternal şi indemnizaţie beneficiază şi persoanele asigurate facultativ. Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de asigurare, prevede proiectul.

De asemenea, pentru aceste persoane, pentru acordarea concediului de risc maternal, „baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale o constituie media veniturilor lunare asigurate, înscrise în contractul de asigurare încheiat”.

Legea, adoptată pe 24 octombrie în Parlament, a fost promulgată la finalul săptămânii trecute de către președintele Klaus Iohannis.

Comenteaza