Persoanele diagnosticate cu autism vor beneficia de tratamente stomatologice gratuite

Persoanele diagnosticate cu autism vor beneficia de tratamente stomatologice gratuite

Camera Deputaților a adoptat un proiect care modifică Legea 151/2010, în sensul acordării şi decontării serviciilor medicale stomatologice şi tratamentelor dentare pentru persoanele diagnosticate cu tulburare de spectru autist.

Principala modificare este adăugarea, pe lista serviciilor de care beneficiază pacienții cu autism, a serviciilor de medicină dentară și tratamentelor stomatologice.

În prezent, pacienții cu TSA beneficiază în mod gratuit de următoarele servicii specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale: depistare activă precoce, diagnostic clinic psihiatric şi evaluare clinică psihologică, tratament psihofarmacologic, intervenţii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentală, consiliere psihologică a părinţilor şi a familiei, precum şi servicii educaţionale pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

De asemenea, noua lege adaugă stomatologii pe lista furnizorilor de servicii specializate pentru pacienții cu TSA, scrie 360medical.ro.

Pentru a intra în vigoare, noua lege trebuie promulgată de preșdintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

De asemenea, pentru aplicarea noilor prevederi este nevoie de aprobarea unor norme de aplicare a noii legi, prin ordin comun al miniștrilor Sănătății, Educației și Muncii și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în termen de 45 de zile după intrarea în vigoare a legii.

Comenteaza