Persoanele vaccinate care fac COVID stau în izolare 7 zile

Persoanele vaccinate care fac COVID stau în izolare 7 zile

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a declarat vineri că persoanele vaccinate sau trecute prin infecție care fac COVID vor sta în izolare şapte zile dacă au o formă uşoară sau medie de boală.

"Persoanele vaccinate şi persoanele care au fost bolnave în ultimele şase luni au deja un anume grad ce protecţie prin imunitatea dobândită, motiv pentru care perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. Acesta este şi motivul pentru care am hotărât că cinci zile sunt suficiente şi aici vorbim de carantină, nu persoanele bolnave. Cele care sunt bolnave vor fi izolate timp de şapte zile. Izolarea este o măsură aplicabilă persoanei pozitive care dacă este vaccinată şi a fost bolnavă va sta în izolare şapte zile. Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase care fie sunt contact direct cu un caz confirmat, fie sosesc din ţările zonă roşie sau alte ţări", a explicat Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei CNSU.

CNSU a decis, de asemenea, că persoanele nevaccinate care se infectează vor fi izolate pentru o perioadă de 10 zile, dacă forma de boală este una uşoară sau medie.

"Pentru formele severe este evident că vor fi spitalizate atât cât este necesar", a precizat Adriana Pistol.

Comenteaza