Peste 15.000 de medici au plecat din țară după aderarea la UE. Rafila: Trebuie asigurate salarii mai mari și condiţii de confort profesional

Peste 15.000 de medici au plecat din țară după aderarea la UE. Rafila: Trebuie asigurate salarii mai mari și condiţii de confort profesional

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a afirmat la Istanbul, la Reuniunea la nivel înalt privind sănătatea şi migraţia în Regiunea Europeană a OMS, că peste 15.000 de medici și alţi profesionişti din domeniul sanitar au emigrat după aderarea României la Uniunea Europeană. 

Alexandru Rafila participă la Istanbul, Turcia, la Reuniunea la nivel înalt privind sănătatea şi migraţia în Regiunea Europeană a OMS, care are ca obiectiv coordonarea şi integrarea acţiunilor guvernelor, societăţii civile şi comunităţii internaţionale privind acordarea asistenţei umanitare şi de sănătate refugiaţilor şi migranţilor.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, la reuniune participă miniştrii ai Sănătăţii din Regiunea Europeană, experţi internaţionali, organizaţii partenere şi state din Regiunile OMS Africa şi Estul Mediteranei.

Ministrul român al Sănătăţii a participat la primul panel al conferinţei şi a abordat problema necesităţii unei strategii comune privind resursele umane în sănătate, deoarece accesul universal la servicii de sănătate nu va fi posibil dacă nu există profesionişti, inclusiv în zonele mai puţin dezvoltate.

"Peste 15.000 de medici au emigrat în alte ţări după aderarea României la Uniunea Europeană. În plus, au emigrat şi alţi profesionişti din sistemul sanitar. Eu cred că trebuie să acţionăm în două direcţii atunci când vorbim de resursa umană din sistemul sanitar. Pe lângă creşterea veniturilor acestei categorii, trebuie asigurate condiţii de confort profesional care să facă eficientă activitatea medicală, iar acesta din urmă este esenţială pentru a menţine în ţară profesioniştii sistemului", a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul reuniunii, citat în comunicatul de presă.

Conform sursei citate, în a doua parte a panelului, Alexandru Rafila a prezentat măsurile pe care Guvernul României le-a luat pentru accesul neîngrădit la servicii de sănătate al refugiaţilor din Ucraina şi eforturile pe care Ministerul Sănătăţii le face pentru controlul tuberculozei, HIV şi al bolilor prevenibile prin vaccinare în rândul acestora.

Totodată, ministrul a reafirmat solidaritatea României cu victimele războiului din această ţară.

"Guvernul României este direct implicat în furnizarea de ajutoare autorităţilor şi cetăţenilor ucraineni şi a pus la dispoziţie platforma "Ucraina - Împreună ajutăm mai mult" prin care ofertele de asistenţă umanitară în care sunt centralizate şi direcţionate rapid către beneficiari. Cetăţenii ucraineni care ajung pe teritoriul României au acelaşi drepturi de a accesa serviciile medicale la fel ca şi cetăţenii români", afirmă sursa citată.

România a pus, de asemenea, la dispoziţie 3.300 de paturi care pot primi răniţi din Ucraina în spitale din toate judeţele ţării.

De asemenea, toţi cetăţenii ucraineni care sosesc în România vor beneficia de evaluarea stării de sănătate, de servicii complete de vaccinare şi asistenţă de medicină dentară. 

Comenteaza