Pierderea bruscă a mirosului şi a gustului ar putea anunţa infecţia cu Covid-19

Pierderea bruscă a mirosului şi a gustului ar putea anunţa infecţia cu Covid-19

Oameni de ştiinţă britanici au colectat, pentru a monitoriza pandemia, date prin intermediul unei aplicaţii axată pe simptome. Analiza acestora a arătat că 60% din pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus suferiseră mai întâi pierderi de miros şi de gust.

Cercetătorii de la King's College London atrag însă atenţia că aceste date nu au fost supuse procesului de evaluare din partea celorlalţi specialişti, dar, consideră ei, au oferit rezultate mai exacte în prezicerea unui diagnostic de infecţie, comparativ cu un alt simptom – febra, scrie agerpres.ro.  Aplicaţia a fost utilizată în perioada 24-29 martie de 1,5 milioane de persoane  iar 26% au raportat unul sau mai multe simptome prin intermediul acesteia. Dintre aceştia, 1.702 au raportat de asemenea că au fost testaţi pentru Covid-19, 579 având rezultate pozitive şi 1.123 rezultate negative.    Pe baza tuturor datelor colectate, echipa de cercetători a dezvoltat un model matematic pentru a identifica ce combinaţie de simptome - variind de la pierderea mirosului şi gustului, până la febră, tuse persistentă, oboseală, diaree, dureri abdominale şi pierderea poftei de mâncare - a fost cea mai exactă în prezicerea infecţiei cu noul coronavirus. 

"Atunci când sunt combinate cu alte simptome, persoanele cu pierderea mirosului şi gustului par a fi de trei ori mai predispuse să fi contractat Covid-19, conform datelor noastre şi, prin urmare, ar trebui să se auto-izoleze timp de şapte zile pentru a reduce răspândirea bolii", a declarat Tim Spector, profesor la King's College London şi conducător al studiului.    Echipa lui Spector a aplicat concluziile la peste 400.000 de persoane care au raportat simptome prin intermediul aplicaţiei şi care nu fuseseră încă testate pentru Covid-19 şi a constatat că aproape 13% este posibil să fie infectate. Acest lucru ar sugera că este posibil ca aproximativ 50.000 de oameni din Marea Britanie să prezinte infecţii încă neconfirmate, a estimat Spector.  

Medici specialişti în otorinolaringologie francezi au avertizat la jumătatea lunii martie asupra pierderii mirosului ca simptom asociat, în opinia acestora, bolii provocate de noul coronavirus, pe cele cunoscute, asociate Covid-19, precum febra, tusea sau dispneea greutate în respiraţie).   

Şeful Direcţiei pentru Sănătate din Ministerul francez de resort, Jerome Salomon, a declarat că este vorba despre o ''dispariţie bruscă a mirosului'', dar fără nas înfundat, câteodată însoţită de o dispariţie a gustului (ageuzie). În cazul anosmiei, ''trebuie să sunaţi la medicul de familie şi să evitaţi automedicaţia fără avizul specialistului'', a subliniat Jerome Salomon. Acest simptom se întâlneşte ''destul de rar'' şi este observat ''în general'' la pacienţi tineri, care dezvoltă forme ''mai puţin severe'' ale bolii, a precizat el.    Totodată, Jean-Michel Klein, preşedintele Consiliului naţional profesional al medicilor ORL, cu sediul la Paris, a declarat că "există o legătura evidentă'' între anosmie şi virus. "Nu toate cazurile pozitive de Covid-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, făra inflamaţie, sunt Covid-19 pozitive'', a precizat specialistul.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Etichete
Comenteaza
loading...