Planul național anticancer. Rafila: E doar o corecție care trebuie adusă. Multe dintre prevederile PNCC au fost deja aplicate

Planul național anticancer. Rafila: E doar o corecție care trebuie adusă. Multe dintre prevederile PNCC au fost deja aplicate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că foarte multe dintre prevederile Planului Naţional de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate prin noul Contract-cadru.

"Foarte multe dintre prevederile Planului Naţional de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate prin noul Contract-cadru. Echipa de specialişti, cei mai reputaţi specialişti în oncologie din România, lucrează de şase luni la aceste norme. Nu discutăm despre altceva decât despre o corecţie care trebuie adusă acelui plan, pentru că sunt elemente acolo care pe de o parte împiedică finanţarea corespunzătoare a programelor dedicate pacienţilor şi pe de altă parte exclud numeroase categorii de pacienţi oncologici de la ceea ce îşi propune acest plan, adică există patologii oncologice importante care nu au fost incluse în forma aceea a planului. Mă refer la pacienţii cu melanom malign, pacienţii cu cancer gastric şi alte tipuri de patologii", a spus Rafila, vineri, într-o conferinţă de presă la Galaţi.

El a afirmat că, în ceea ce priveşte planul, se va găsi o formulă "care să fie acceptabilă".

"Vom găsi o formulă care să fie acceptabilă. Noi încercăm de 7-8 luni să discutăm cu cei care au scris această formă a planului. Sper să le dea Dumnezeu suficient de multă minte şi responsabilitate să vină la o discuţie clară, nu cu mine, repet, eu pot să o moderez, cu toţi specialiştii din oncologie care lucrează la aceste norme şi la formă aplicabilă din toate punctele de vedere. Ne dorim acest lucru. Îl aşteptăm şi pe domnul Irimia. Cred că locul lui ca şi reprezentant al unei asociaţii de pacienţi este să dialogheze cu specialiştii. Până la urmă criticile pe care le aduce Ministerului Sănătăţii se adresează, culmea, specialiştilor care tratează pacienţii bolnavi de cancer pentru că ei lucrează de şase luni de zile", a mai spus ministrul.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a anunţat că va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă pentru a apăra Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului.

De asemenea, inițiator și coordonator al echipei de specialiști care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului, profesorul Achimaș-Cadariu îl acuză pe Alexandru Rafila de "neglijenţă criminală faţă de pacienţii bolnavi de cancer, prin neaplicarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului”.

“Aţi spus că faceţi norme, un neadevăr ca toate celelalte neadevăruri pe care le-aţi rostit. Nu faceţi norme, amânaţi aplicarea unei legi care trebuia aplicată, prin inventarea unei pseudolegi fără nicio valoare", a declarat prof. univ. dr. Achimaş-Cadariu în Comisia de Sănătate, la audierea lui Rafila pentru reinvestirea în funcția de ministru, în guvernul Ciolacu.

Ministerul Sănătății are obligația legală de a prezenta până în 30 iunie normele de aplicare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului. Acesta a fost lansat în 19 ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni, iar în 3 noiembrie 2022, Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

 

Comenteaza