Plătim pe medicamente de 10 ori mai mult decât acum 10 ani VIDEO

Plătim pe medicamente de 10 ori mai mult decât acum 10 ani VIDEO
Statul român cheltuie din ce în ce mai mult pe medicamente. O arată şi cifrele Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, care a plătit anul trecut tratamente de peste 500 de milioane de lei. Pentru comparaţie, suma este de 10 ori mai mare decât cea achitată în 2001. Unele tratamente medicamentoase ajung chiar şi la câteva zeci de mii de lei pe lună.

Din totalul plăţilor efectuate anul trecut de CAS Cluj, mai bine jumătate au mers pe medicamnte. Mai exact, peste 500 de milioane de lei s-au plătit atât pe medicamentele compensate, cumpărate din farmacii, cât şi pe cele foloste la tratarea pacienţilor în spitale. "E o sumă foarte mare", recunoaşte directorul CAS Cluj, Emilia Groza. "Dacă am fac comparaţie cu suma cheltuită în 2011 ar fi de zece ori mai mare, ceea ce înseamnă că este o atenţie din ce în ce mai mare care se acordă acestui tip de asistenţă".

Potrivit conducerii CAS Cluj, în cazul bolnavilor de cancer, medicamentele costă câteva zeci de mii de lei pe lună. "De exemplu pentru bolnavii oncologici tratamentul poate ajunge la unele medicamente la 40.000 de lei pe lună", spune Groza.

Şi bolile infecţioase sunt tratate cu medicamente scumpe. Mihaela Lupşe e directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase. "Probleme mari sunt cu antibioticele care se prescriu în spital, care marea majoritate sunt injectabile, unele având nişte preţuri prohibitive şi se poate junge, prin asocieri de antibiotice, ca tratamentul pe zi al unui bolnav să ajungă la mai mult de 1.000 lei", spune ea.

Pensionarii sunt nevoiţi să cumpere tot mai multe medicamente. Chiar dacă sunt compensate într-un anumit procent, vârstnicii ajung să scoată peste 100 de lei din buzunar în fiecare lună. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Potrivit datelor CAS Cluj, a crescut şi numărul concediilor medicale pe care şi le-au luat clujenii. Anul trecut, au fost aproape 160.000 de concedii, faţă de puţin peste 140.00 în 2012.

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

 

Comenteaza