Poate fi tulpina Lambda a coronavirusului dominantă în valul 5? Răzvan Cherecheș: „Este o Delta mai light”

Poate fi tulpina Lambda a coronavirusului dominantă în valul 5? Răzvan Cherecheș: „Este o Delta mai light”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică al Universității Babeș-Bolyai, este de părere că noua tulpină Lambda nu este la fel de infecțioasă decât cea Delta, dar are o serie de mutații care o fac foarte interesantă.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Tulpina Lambda a noului coronavirus, identificată prima dată anul trecut în Peru și răspândită acum în peste 40 de țări, majoritatea din America de Sud, poate fi o amenințare pentru Europa și ar putea deveni noua tulpină dominantă, într-un eventual val 5 al pandemiei de COVID-19.

Această tulpină este catalogată de Organizația Mondială a Sănătății drept "tulpină de interes" și nu a fost inclusă, până în acest moment, pe lista variantelor SARS-CoV 2 care provoacă îngrijorare, precum tulpina indiană Delta, dominantă în valul 4 al pandemiei.

„Tulpina Lambda e mai puțin infecțioasă decât tulpina indiană Delta, însă e mai infecțioasă decât tulpina Alpha, din Marea Britanie. În America de Sud, în acest moment, tulpina Lambda începe să se împrăștie tot mai mult, dar, chiar și în acest moment, Delta continuă să fie majoritară, chiar și în sudul Americii.

Ea are o serie de mutații care o fac foarte interesantă. În sensul că unele dintre ele, spre exemplu, scad infecțiozitatea, dar în combinație cu restul, infecțiozitatea crește. Este interesantă din punct de vedere biologic", a explicat Răzvan Cherecheș, potrivit hotnews.ro.

Tulpina Lambda a ajuns în câteva țări din Europa, însă în România nu a fost identificat niciun caz, până în acest moment.

Profu' de sănătate publică spune că nu sunt motive să ne facem griji în legătură cu această tulpină a SARS-CoV2: „Important este că în acest moment nu avem motive de îngrijorare în legătură cu această tulpină. În România avem în acest moment tulpina indiană Delta, care este mai infecțioasă, iar tulpina Lambda nu face față în competiție cu Delta. Ceea ce înseamnă că noi trebuie să fim îngrijorați de tulpina Delta, de infecțiozitatea tulpinii Delta, și să ne focalizăm pe asta în acest moment”, a adăugat Cherecheș.

Expertul clujean a mai precizat că se poate spune că tulpina Lambda este o Delta mai light, o Delta cu infecțiozitate mai redusă, iar simptomele nu sunt mai grave, și se înscriu în tabloul general al virozelor respiratorii.

Toate cele 4 vaccinuri împotriva COVID-19 autorizate în acest moment în Uniunea Europeană - Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson - sunt eficiente și funcționează și în cazul tulpinii Lambda, dă asigurări Răzvan Cherecheș.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza