Video Poate începe șantierul! S-a semnat contractul pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj

Poate începe șantierul! S-a semnat contractul pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj
S-a semnat contractul pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj
S-a semnat contractul pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj

La Guvern a avut loc, miercuri dimineață, ceremonia de semnare a contractelor pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași și a Spitalului Regional de Urgență Cluj, la care a participat premierul Marcel Ciolacu, dar și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Din partea Clujului, la eveniment au participat secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, și senatorul PSD Vasile Dâncu.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, prezent la ceremonia de semnare a contractelor pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași și a Spitalului Regional de Urgență Cluj, a afirmat că investiția privind Spitalul regional de la Iași și Spitalul regional de la Cluj se ridică la aproape 7 miliarde de lei – bani din PNRR. El a spus că momentul semnării contractelor pentru cele două spitale regionale „pare un pic ireal”, subliniind că de 15 ani guvernele fac promisiunea construirii acestor instituții medicale.

„Vă spun fără nicio reținere, ca și prim-ministru, e normal să fiu mândru alături de echipa guvernamentală, dar parcă am o jenă să mai vorbesc încă o dată de spitalele regionale. De 15 ani, toate guvernele, toți miniștrii au vorbit și si-au pus în oferta electorală cele 3 spitale regionale: Iași, Cluj și Craiova”, a declarat premierul Marcel Ciolacu. „În sfârșit am semnat constructia la doua spitale regionale. La cel de la Cluj si la cel de la Iași. Am înțeles că săptămâna viitoare urmează să se închidă procedurile și la Spitalul Regional de la Craiova”, a mai spus Ciolacu.

Investitie de aparoape 7 miliarde de lei la cele doua spitale regionale – bani din PNRR. Termenul de executie este scurt la PNRR – până în 2026, a adăugat premierul.

„În sfârșit am găsit o echipă determinată să finalizeze o promisiune de 15 ani de zile.  Acum 15 ani s-a făcut priul studiu în ceea ce privelte celebrele spitale regionalr. Normal că am mândria că guvernul condus de mine am reușit până la urmă să finalizăm procedurile”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Acesta a precizat că primul studiu privind spitalele regionale datează de 15 ani.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la rândul său că România construiește spitale. ”Termenul de execuție este de 48 de luni, fiind cele mai complexe și avansate spitale din România și din UE. Spitatele sunt pe drumul cel bun, noi le-am pus pe drum fără întoarecere de realizare a lor”, a precizat Rafila.

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a desemnat antreprenorul pentru primele lucrări de construcții ale spitalului. Este vorba despre Ubitech Construcții SRL, care va avea la dispoziție 8 luni pentru finalizarea lucrărilor, de la emiterea ordinului pentru începerea acestora.

Contractul, cu o valoare licitată de 52.277.047,79 lei (fără TVA), presupune lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.

La finalizare, Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe 8 niveluri S+P+5E+Eth, heliport. Suprafața terenului pe care va fi construit viitorul spital este de 143.064 mp.

Spitalul va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural, medical, al echipamentelor și a tehnologiei IT. În proiectul spitalului sunt prevăzute 22 săli de operație, 4 săli de nașteri și 849 de paturi (106 paturi vor fi pentru îngrijiri critice, inclusiv terapie internsivă, terapie intensivă de urgență și terapie intersivă de urgență și îngrijiri a arșilor).

Comenteaza