Pot copiii de peste 12 ani din România să facă doza booster? Veste pentru cei care au împlinit 6 luni de la schema inițială

Pot copiii de peste 12 ani din România să facă doza booster? Veste pentru cei care au împlinit 6 luni de la schema inițială
| Foto: zf.ro

Copiii din categoria de vârstă 12-15 ani și adolescenții de 16-17 ani din România pot să facă doza 3 de vaccin anti-COVID-19 

Cu toate că nu există încă o decizie a Agenției Europene a Medicamentului în acest sens, însă ea este așteptată cât mai curând, "România a luat decizia vaccinării cu doza booster și pentru categoria 12-15 ani pentru că este un context pandemic, neexistând studii de risc. Condiția e să aibă minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare", arată reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, la solicitarea HotNews.ro.

În România se pot vaccina cu doza booster toate persoanele cu vârsta peste 12 ani, indiferent de istoricul trecerii prin boală, dacă au minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare (dozele 1 și 2), au arătat reprezentanții CNCAV, la solicitarea HotNews.ro.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

"Noi am elaborat o instrucțiune încă din 28 septembrie, persoanele cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani pot efectua, evident, doza de booster în România dacă au mai mult de șase luni de la prima schemă de vaccinare.

Am luat această decizie bazându-ne, pe de o parte, pe faptul că sunt persoane din această grupă de vârstă vulnerabile, care sunt în evidență cu afecțiuni cronice și care din punct de vedere imunologic se comportă ca o persoană de peste 18 ani și atunci este absolut firesc să le dăm posibilitatea acestor persoane să își efectueze doza de booster.

Deci, toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani care au încheiat schema completă de vaccinare și care au cel puțin şase luni pot să se adreseze pentru efectuarea dozei de booster, chiar dacă la nivel de Agenţie Europeană a Medicamentului dozele de booster pentru Pfizer și Moderna sunt autorizate, de fapt, pentru administrare la persoane de peste 18 ani.

Ştim în același timp că dozele suplimentare, acele doze adiționale, trei, sunt recomandate celor cu vârsta de peste 12 ani, tocmai că sunt persoane vulnerabile, și pe acest principiu și ținând cont de faptul că celelalte țări care au deja experiență, cum este Israelul, fără să se înregistreze probleme de siguranță, în momentul de față noi

permitem persoanelor cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani să se prezinte pentru efectuarea dozei de booster", declara medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, într-o conferință de presă pe 16 decembrie.

Comenteaza