Premieră naţională: Operaţii cardiace minim invazive la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj

Premieră naţională: Operaţii cardiace minim invazive la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj

Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca va implementa, din acest an, un sistem de chirurgie cardiacă minim invazivă, în premieră naţională pentru clinicile de profil de stat din România, prin care vor fi reduse mult problemele post operatorii, precum şi costurile tratamentului, a informat, luni, conducerea instituţiei medicale.

Pentru implementarea noului sistem şi pentru familiarizarea chirurgilor clujeni cu noile tehnici, o echipă mixtă de medici din România, Italia şi Georgia au efectuat, duminică şi luni, la Institutul Inimii, patru astfel de operaţii cardiace minim invazive.

Directorul medical al Institutului Inimii, chirurgul Adrian Molnar, membru al echipei care a realizat intervenţiile, a declarat presei că aceste intervenţii reduc suferinţa fizică a pacienţilor, iar în cazul celor tineri, şi suferinţa psihică, generată de cicatricile mari, inestetice, care rămân după o operaţie clasică pe cord deschis.

"E un proiect pe care vreau să îl introduc la Cluj de doi ani, un proiect de chirurgie minim invazivă la Institutul Inimii, în premieră naţională pentru spitalele publice din România. Este vorba despre efectuarea aceloraşi tipuri de operaţii pe care le facem în mod obişnuit prin sternotomie mediană, dar pe care le facem acum prin incizii mici care să reducă mult suferinţa pacientului, post-operator, şi complicaţiile post operatorii, iar recuperarea este mult mai rapidă. De asemenea, costurile vor fi mai mici, prin spitalizarea mai redusă. Astfel de intervenţii minim invazive necesită un instrumentar special, un training special, dar şi interes din partea chirurgilor pentru acest tip de chirurgie, care este una a viitorului", a spus Molnar.

Unul dintre pacienţii operaţi în aceste zile de echipa mixtă este o tânără de 17 ani, care a dorit o intervenţie minim invazivă.

"Am operat o tânără de 17 ani, cu o suferinţă din naştere, care, în mod normal se opera printr-o incizie, printr-o sternotomie mediană, care îi dădea o suferinţă legată de aspect, rămânea o cicatrice mare pe tot pieptul. I-am făcut o incizie de circa cinci centimetri, care va fi complet mascată, şi nu se va vedea nimic. Am mai efectuat o operaţie de înlocuire a unei valve aortice unei persoane de 78 de ani, tot printr-o incizie de mici dimensiuni. Avantajul constă într-o recuperare mult mai rapidă şi în scăderea riscului de complicaţii respiratorii, renale sau sângerări. Un astfel de pacient, peste cinci zile, va fi externat, iar peste două săptămâni poate să şi uite că a fost operat, faţă de trei luni cât dura recuperarea în urma intervenţiilor clasice", a completat Adrian Molnar.

El a adăugat că până la sfârşitul anului în curs, astfel de operaţii minim invazive vor deveni obişnuite la Institutul Inimii, între timp urmând să primească, printr-un grant al Rotary Internaţional, şi instrumentarul special necesar unor astfel de intervenţii.

Comenteaza