Primele doze cu vaccinul anti-COVID vor ajunge la Cluj cu camionul, din Belgia

Primele doze cu vaccinul anti-COVID vor ajunge la Cluj cu camionul, din Belgia
| Foto: Geert Vanden Wijngaert–Bloomberg/Getty Images

Autorităţile continuă pregătirile pentru campania de vaccinare anti-Covid. Vor fi mai multe centre în care oamenii vor primi serul, iar prefecţii au fost instruiţi cum trebuie să le amenajeze.

Pentru că trebuie ţinut la -70 de grade Celsius, serul Pfizer-BioNTech, cel mai probabil primul care va ajunge în România, va fi adus de producător direct în cele șapte centre regionale de vaccinare. Potrivit Stirileprotv.ro, vaccinul nu va fi transportat cu avionul, ci pe şosea, în containere cu gheaţă carbonică.

Camioanele vor pleca din Belgia şi se vor opri la Spitalul Militar din Cluj, în Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, şi la spitalele militare din Timişoara, Braşov, Craiova, Constanța şi Iaşi. Acolo, serul va fi păstrat în congelatoare speciale, în care intră 200.000 de doze. Unele au fost instalate deja, altele urmează să ajungă. 

″De la nivelul centrelor regionale vor fi transportate fie în cutii cu gheaţă carbonică, fie la o temperatură de 2 grade. Acest vaccin are o stabilitate relativ bună pe o perioadă de cinci zile, la o temperatură de 5 grade″⁣, a spus doctorul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.

În centrele de vaccinare aflate la distanţe mari de cele regionale, serul va fi trimis în cutiile de gheaţă carbonică. 975 de doze încap într-o astfel de cutie, iar serus poate fi menţinut în acest fel timp de 15 zile, dacă se schimbă gheaţa la cinci zile. Pentru ca totul să se desfăşoare cât mai în siguranţă, autorităţile au crescut numărul centrelor de vaccinare în toată țara.

Caravanele mobile vor merge în principal în căminele rezidenţiale de bătrâni, în zonele care nu au acces la servicii medicale, dar şi pentru a-i imuniza pe cei care nu-şi pot părăsi locul de muncă, de pildă angajaţii centralelor nucleare. Responsabilii campaniei de vaccinare anti-Covid spun că de săptămâna viitoare vor începe o campanie amplă de informare.

″Triajul medical trebuie să fie cât se poate de corect efectuat, încât să reducem la minim riscul de reacție alergică. Cazul celor două persoane din Marea Britanie să menționăm că sunt reacții alergice majore, care au apărut la două persoane care aveau antecedente de astfel de reacții”, a spus Gheorghiță.

La începutul anului viitor, România ar trebui să primească 1 milion de doze de vaccin anti-Covid. Având în vedere că imunizarea se face cu două doze, prima tranșă de vaccin va ajunge doar pentru imunizarea celor cuprinşi în prima etapă, adică personal medical şi medico-sanitar, în jur de 500.000 de oameni. Nu vor beneficia de vaccin gravidele şi cei cu alergii severe.

Etichete
Comenteaza