Primul avion SMURD cumpărat din donaţii va purta numele unui medic decedat la Cluj

Primul avion SMURD cumpărat din donaţii va purta numele unui medic decedat la Cluj
Primul avion SMURD cumpărat din direcţionarea a 2% din impozitul pe venit va purta numele unui medic decedat la datorie în Cluj.

Primul avion SMURD care a fost achiziţionat din 2%, în valoare de peste un milion de euro, va intra în activitate luni şi va purta numele medicului Monica Cordaş care a decedat într-o misiune în 2003.

Avionul a fost "inaugurat" azi pe aeroportul internaţional din Bucureşti, unde au venit premierul Victor Ponta, ministrul de Interne Radu Stroe, ministrul Apărării Mircea Duşa şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.

Avionul de tip Piper PA-42 Cheyenne III, fabricat în SUA, a fost achiziţionat în anul 2012, ca avion second hand cu 5.500 de ore de zbor efectuate şi este dotat cu echipamente medicale noi conform standardelor europene pentru a putea efectua misiuni umanitare de salvare a pacienţilor în stare gravă, în regim gratuit pentru întreaga populaţie, pe timp de zi şi noapte în condiţii meteorologice complexe, alături de elicopterele SMURD.

Avionul este botezat după numele doctorului Monica Cardoş, aceasta fiind primul medic SMURD căzut la datorie în urma prăbuşirii elicopterului SMURD Mureş din 2003, la Cojocna, în judeţul Cluj. Numele doctorului este imprimat pe avion.

În 2003 patru membri ai echipajului SMURD care se întorcea în ţară după ce transportase un bebeluş la Budapesta - comandantul Marian Nicolae, copilotul Lucian Huzdup, medicul Monica Cordaş şi asistentul medical Csongor Ferenc - şi-au pierdut viaţa într-un accident în Cojocna. Elicopterul în care se aflau s-a zdrobit de un deal.

Etichete
Comenteaza